Καρκίνος του μαστού

καρκίνος μαστού:δείτε πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού

Η δημιουργία κακοήθη όγκου στην περιοχή του μαστού ορίζεται ως καρκίνος και αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο καρκίνου που προσβάλει τις γυναίκες.

Μη χάσεις: ΔΩΡΕΑΝ Ψηλάφηση μαστού από γιατρούς και μαστογραφία με 30€ ή υπερηχογράφημα μαστού με 20€ σε επιλεγμένα διαγνωστικά κέντρα!

Που οφείλεται ο καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κληρονομικότητα και την εμφάνιση περιστατικών στην οικογένεια . Λόγοι που ενισχύουν τις πιθανότητες κάποια γυναίκα να νοσήσει από καρκίνο του μαστού είναι διάφοροι.Οι γυναίκες οι οποίες έχουν παρουσιάσει πρώιμη έμμηνο ρύση ή καθυστερημένη εμμηνόπαυση ή ή πρώτη του εγκυμοσύνη συνέβη σε μεγάλη ηλικία είναι κάποιοι από αυτούς τους λόγους.

Ορμονικές θεραπείες για μεγάλο χρονικό διάστημα, παχυσαρκία, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να είναι εξίσου επιβαρυντικοί παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη συζήτηση και για την αλλαγή στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού.

Συμπτώματα του καρκίνου του μαστού

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα σε μια γυναίκα με καρκίνο μαστού είναι η παρουσία ενός όγκου στο μαστό της τον οποίο μπορεί να τον ψηλαφίσει. Αυτός ο όγκος μπορεί να επιφέρει πόνο αλλά μπορεί και να μην την ενοχλεί καθόλου. Επίσης στο σημείο που βρίσκεται ο όγκος  το δέρμα φέρει ερεθισμούς  αλλά και η όψη του μοιάζει σαν φλούδα πορτοκαλιού. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ότι η θηλή του μαστού εμφανίζεται ως ανεστραμμένη και αρκετές φορές συνοδεύεται από έκκριση υγρού.

Διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Η ιδιαιτερότητα με τον καρκίνο του μαστού είναι ότι η γυναίκα μπορεί με την αυτοεξέταση των μαστών να ψηλαφίσει τον όγκο. Είναι άκρως απαραίτητο όμως να γίνει ψηλάφηση και από τον γυναικολόγο. Επίσης ο γιατρός για να είναι βέβαιος για τη διάγνωση συστήνει μια σειρά εξετάσεων για να επιβεβαιώσει τις υποψίες.

  • Μαστογραφία  
  • Υπέρηχος μαστού
  • Μαγνητική τομογραφία μαστών

Ο καρκίνος του μαστού κατατάσσεται σε 5 στάδια εξέλιξης με το πρώτο να είναι το πιο ελαφρύ.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον καρκίνο του μαστού είναι ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας και ο Μαστολόγος

Πώς αντιμετωπίζεται

Όσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση του καρκίνου του μαστού τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η αντιμετώπισή του. Υπάρχουν τέσσερις μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή του και έχουν αποδειχθεί με την πάροδο του χρόνου ότι είναι αποτελεσματικές για τους ασθενείς. Αυτές είναι η χειρουργική επέμβαση, η ορμονοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση παίρνει τη μορφή μαστεκτομής αλλά και κάποιες φορές γίνεται για να διατηρηθεί ο μαστός. Η ορμονοθεραπεία γίνεται πάντα σε συνοδεία με κάποια άλλη μορφή θεραπείας.

Πρόληψη

Για την πρόληψη καρκίνου του μαστού είναι πολύ σημαντικό όλες οι γυναίκες μετά τα 20 να αυτοεξετάζονται στην περιοχή των μαστών μια φορά το μήνα. Ψηλάφηση μαστού θα πρέπει να γίνεται και από τον γυναικολόγο κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Μετά την ηλικία των 40 ετών να γίνεται μια μαστογραφία κάθε χρόνο. Στην περίπτωση μόνο που υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια η εξέταση της μαστογραφίας θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα.

Μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού έχουν οι μητέρες που θηλάζουν το μωρό τους και έχουν τεκνοποιήσει πριν να γίνουν 30 ετών. Όλες οι γυναίκες όμως μπορούν να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής που με την κατάλληλη διατροφή και άσκηση να καταπολεμούν την παχυσαρκία. 

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ