Ονυχομυκητίαση

Ονυχομυκητίαση- δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι μια μόλυνση των νυχιών οφειλόμενη σε μύκητες. Η μόλυνση αυτή κάνει τα νύχια παχιά, εύθρυπτα και αλλάζει το χρώμα τους σε κιτρινωπό ή σκούρο.
Οι μύκητες που βασικά προκαλούν αυτή τη μόλυνση λέγονται δερματόφυτα και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Δες ακόμα:

Η μυκητίαση των νυχιών απαντάται πιο συχνά στα πόδια και παρουσιάζει έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη τους. Τα στελέχη Trichophyton, Epidermophyton και Microsporum ενοχοποιούνται για σχεδόν το 90% των ονυχομυκητιάσεων.

Που οφείλεται

Η ονυχομυκητίαση απαντάται συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή αγγειοπάθεια. Επίσης αν κάποιος είναι ανοσοκατεσταλμένος από φάρμακα, ηλικία ή λοιμώξεις έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχει από ονυχομυκητίαση. Οι μύκητες μπορεί να μεταδοθούν από την άμμο, το έδαφος, τη χρήση κοινών πετσετών και ενδυμάτων, τα ζώα ή και τον άνθρωπο.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ονυχομυκητίαση είναι ο δερματολόγος 

Διάγνωση

Η διάγνωση για την ονυχομυκητίαση γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό, αλλά αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να χρειαστεί μία μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια δέρματος των νυχιών. Η χρήση  τοπικών αντιμυκητιασικών ή αντισηπτικών σκευασμάτων δυσχεραίνουν την ακριβή διάγνωση της νόσου γι’αυτό πρέπει να αποφεύγονται πρίν από την επίσκεψη στο δερματολόγο.

Σημειώνεται ότι  πολλές φορές η παραπάνω εικόνα οφείλεται σε ψωρίαση, αυτοάνοσα ή και λειχήνα. Η καλλιέργεια σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι αρνητική.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την ονυχομυκητίαση μπορεί να γίνει είτε με τοπικά είτε με από του στόματος φαρμακευτικά σκευάσματα. Συνήθως χορηγούνται τοπικά διαλύματα ή/ και αντιμυκητιαστικά χάπια, αν η λοίμωξη έχει προχωρήσει αρκετά. Για να θεραπευτεί η ονυχομυκητίαση θα πρέπει η βλάβη να εξαλειφθεί εντελώς από το νύχι.

Tα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα και η βελτίωση αρχίζει πολλές φορές να φαίνεται μετά από τρεις μήνες. Αυτό που θα πρέπει να προσέξει ο ασθενής είναι τις συνθήκες υγιεινής, ώστε να επιτευχθεί ταχύτερα η θεραπεία αλλά και να μην μεταδοθεί σε άλλα δάχτυλα του ιδίου.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ