Αυτοάνοσο νόσημα

Αυτοάνοσο-νόσημα-τι είναι

Πληροφορίες για το αυτοάνοσο νόσημα

Τι είναι το αυτοάνοσο νόσημα

Το αυτοάνοσο νόσημα προκαλείται ως αποτέλεσμα της διαταραχής της φυσιολογικής ανοχής του οργανισμού στα αντιγόνα του. Η διαταραχή της ανοχής των αντιγόνων του οφείλεται στις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν κάποιοι μικροοργανισμοί σε αυτά, στην ομοιότητα που έχουν τα αυτοαντιγόνα με τα ξένα αντιγόνα, στη σύνδεση ξένων αντιγόνων με τα ΑΑg. Η κληρονομικότητα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες καθορίζουν την εμφάνιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ουσιαστικά, ένα αυτοάνοσο νόσημα προκαλείται όταν ο οργανισμός αναγνωρίζει ως ξένα τα δικά του στοιχεία, με αποτέλεσμα να τα εκλαμβάνει ως βλαβερά και να προσπαθεί να τα καταστρέψει.

Πού οφείλεται το αυτοάνοσο νόσημα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα απαντώνται συχνά σε μέλη των ίδιων οικογενειών, ενώ δείχνουν να πλήττουν συχνότερα τις γυναίκες. Το στρες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πυροδοτούν την εμφάνιση ενός αυτοάνοσου νοσήματος. Το αυτοάνοσο νόσημα μπορεί να προσβάλλει ένα όργανο ή πολλούς ιστούς και όργανα.

Συμπτώματα που εκδηλώνει το αυτοάνοσο νόσημα

Το αυτοάνοσο νόσημα εκδηλώνεται συνήθως με τα εξής συμπτώματα:

  • Πυρετός
  • Αίσθημα κακουχίας
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Εξανθήματα

Πρόκειται για χρόνιες νόσους που παρουσιάζουν έξαρση και ύφεση.

Πώς γίνεται η διάγνωση του το αυτοάνοσου νοσήματος

Η διάγνωση του αυτοάνοσου νοσήματος γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό μετά από κλινική εξέταση. Μπορεί να απαιτηθεί εργαστηριακός έλεγχος και βιοψία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί από τον ειδικό το αυτοάνοσο νόσημα τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθήσει, ώστε να καταφέρει να διατηρήσει την νόσο σε ύφεση.

Πώς αντιμετωπίζεται το αυτοάνοσο νόσημα

Η θεραπεία για το αυτοάνοσο νόσημα απαιτεί μακροχρόνια αγωγή, η οποία στοχεύει στην τροποποίηση της ανοσολογικής αντίδρασης. Είναι σημαντική η τακτική παρακολούθηση της πορείας της νόσου από τον θεράποντα ιατρό. Οι σύγχρονες ιατρικές εξελίξεις επιτρέπουν την βελτίωση της καθημερινότητας των πασχόντων από αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και την ίδια την εξέλιξη της νόσου.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το αυτοάνοσο νόσημα είναι ο Παθολόγος

Κλείστε ραντεβού με Παθολόγο