Ψωρίαση

Τι είναι η ψωρίαση
Είναι μια διαδεδομένη πάθηση στη χώρα μας. Αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα προσβάλλοντας όλες τις ηλικίες και δεν μεταδίδεται. Αναγνωριστικό της ψωρίασης είναι ότι μπορεί να προσβάλλει διάφορες περιοχές του σώματος με ιδιαίτερη έμφαση στα γόνατα, στους αγκώνες, στο κεφάλι, την πλάτη και τον κορμό. Διακρίνεται σε πέντε τύπους:
- Ψωρίαση κατά πλάκας
- Σταγονοειδής κυρίως σε παιδιά και εφήβους
- Φλυκταινώδης
- Ερυθροδερμική
- Ανάστροφη κυρίως σε ηλικιωμένους
Που οφείλεται
Οφείλεται στο συνδυασμό κληρονομικότητας και εξωγενών παραγόντων. Εάν και οι δύο γονείς έχουν ψωρίαση τότε οι πιθανότητες να εμφανίσει και το παιδί είναι αυξημένες. Στην περίπτωση που έχει ο ένας μόνο γονιός είναι λιγότερες αλλά όχι και καθόλου. Προδιάθεση υπάρχει ακόμα και όταν η νόσος υπάρχει και σε μακρινούς συγγενείς αλλά οι πιθανότητες εμφάνισης είναι αρκετά μειωμένες.
Όσο για τους εξωγενείς παράγοντες δεν έχει διευκρινιστεί ποιος είναι αυτός που ευθύνεται για την ψωρίαση. Ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό η παρουσία παλιών λοιμώξεων στον οργανισμό από στρεπτόκοκκο και συνηθισμένων ιώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψωρίαση δεν εμφανίζεται άμεσα.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο. Παρακάτω αναφέρονται τα πιο συχνά που αντιστοιχούν στον κάθε τύπο:
Ψωρίαση κατά πλάκας: κνησμός, βλάβες στα νύχια όπως αποκόλληση και εξαφάνιση του χρώματος και ερυθρές πλάκες σαν λέπια
Σταγονοειδής: κνησμός και ερυθρές κηλίδες σαν λέπια
Φλυκατινώδης: φλύκταινες, πυρετός, κακουχία και απολέπιση στις περιοχές που έχουν πληγεί
Ερυθροδερμική: υποθερμία και ερυθρό δέρμα
Ανάστροφη: διαβρωμένο ερυθρό δέρμα σε περιοχές όπως μασχάλες, κάτω από τους μαστούς και βουβωνική χώρα
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για τη ψωρίαση είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Παράγοντες επιβάρυνσης
Φάρμακα, διατροφή και άγχος είναι παράγοντες που επιβαρύνουν την ψωρίαση. Συγκεκριμένα φάρμακα όπως αντιυπερτασικά, λίθιο και ενέσιμη κορτιζόνη μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες. Η επίσκεψη στο δερματολόγο σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωτική ώστε να γίνει αποκατάσταση του προβλήματος.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη βαρύτητα των τροφών. Τα άτομα με ψωρίαση πρέπει να καταναλώνουν τροφές χαμηλές σε θερμίδες. Συστήνεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Ω3, αντιοξειδωτικά καθώς και άπαχα γαλακτοκομικά. Τέλος, το άγχος παίζει πολύ,μεγάλο ρόλο στην επιβάρυνση της νόσου. Η καταπολέμηση του άγχους με διάφορες μεθόδους κάνει την ψωρίαση πιο υποφερτή.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται κατόπιν κλινικής εξέτασης από το Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο που συνοδεύεται από πλήρες ιστορικό του ασθενούς. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί να γίνει βιοψία δέρματος.
Θεραπεία
Η θεραπεία που δίνεται είναι ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα. Οι πιο συχνές θεραπείες είναι η αγωγή με φαρμακευτικά σκευάσματα για την επάλειψη πληγών, η φωτοθεραπεία και σε βαριά περιστατικά η νοσηλεία.