Οξεία παγκρεατίτιδα

Οξεία παγκρεατίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η οξεία παγκρεατίτιδα

Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι μία οξεία φλεγμονή του παγκρέατος. Αποτελεί μία σπάνια νόσο που συχνά μπορεί να γίνει και πάρα πολύ επικίνδυνη. Συνήθως είναι ήπιας μορφής και υποχωρεί μετά από 4 μέρες, όμως αν είναι βαριάς μορφής μπορεί να προκαλέσει πολλαπλή συστημική ανεπάρκεια, καταπληξία και εν τέλει το θάνατο.

Δες ακόμα: Ψυχοσωματικά συμπτώματα: όταν πονάει η ψυχή και μιλάει το σώμα

Απαντάται πιο συχνά σε γυναίκες και συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας από 40-60 ετών, αλλά δεν αποκλείεται αν εμφανιστεί και σε νεότερους 20- 40 ετών, όταν υπάρχει πρόβλημα αλκοολισμού.

Που οφείλεται η οξεία παγκρεατίτιδα

Τα αίτια της οξείας παγκρεατίτιδας τοποθετούνται σε δύο λόγους: στην κατάχρηση του αλκοόλ και στην ύπαρξη λίθου στη χολή, ο οποίος έχει αποφράξει τον παγκρεατικό πόρο.

Πιο σπάνια μπορεί να προκληθεί από έκθεση σε φάρμακα (θειαζιδικά, διουρητικά, πενταμιδίνη, υπερκαλιαιμία, κοιλιακό τραύμα, ιογενείς λοιμώξεις όπως η παρωτίτιδα).

Συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας

Το κυριότερο σύμπτωμα της οξείας παγκρεατίτιδας είναι ο έντονος κοιλιακός πόνος. Παρατηρείται συνήθως στο στομάχι, στο πάνω μέρος της κοιλιάς και χαμηλότερα στα αριστερά και είναι επίμονος.

Μέσα στην επόμενη ώρα ο πόνος γίνεται αφόρητος και είναι πιθανός ο εμετός, η ναυτία, ο μετεωρισμός, η δυσκοιλιότητα ή ακόμη και ο πυρετός.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οξεία παγκρεατίτιδα είναι ο Γαστρεντερολόγος

Διάγνωση της οξείας παγκρεατίτιδας

Καταρχάς, θα πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο. Μετά την κλινική εξέταση θα ακολουθήσει εξέταση αίματος, από την οποία θα διαπιστωθεί αν έχουν αυξηθεί τα ένζυμα που παράγονται από το πάγκρεας στο αίμα, καθώς και υπερηχογράφημα άνω κοιλίας.

Άλλη σημαντική μέθοδος για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η αξονική τομογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία παγκρεατίτιδα

Μετά τη γρήγορα εισαγωγή στο νοσοκομείο η θεραπεία για την οξεία παγκρεατίτιδα εστιάζει στην ανακούφιση του κοιλιακού άλγους και στην αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών που χάνονται με τους επίμονους εμετούς.

Σε καμία περίπτωση ο ασθενής δεν πρέπει να φάει, ενώ απαιτείται η χρήση καθετήρα για τις ανάγκες του ασθενούς.

Εάν έχει διαγνωστεί πέτρα στη χολή, θα πρέπει να γίνει άμεσα επέμβαση αφαίρεσής της. Αν η θεραπεία είναι άμεση αντιμετωπίζεται μέσα σε μία μόλις βδομάδα.

Επιπλοκές της οξείας παγκρεατίτιδας

Η χορήγηση τροφής στους ασθενείς πριν από την αποκατάσταση της φλεγμονής οδηγεί σε εκ νέου υποτροπή.

Οδηγίες για ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα

Σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με οξεία παγκρεατίτιδα συνιστάται πλήρης παρεντερική διατροφή. Απαιτείται στενή παρακολούθηση όλων των οργάνων και των λειτουργιών του σώματος.

Κατά την διάρκεια της νοσοκομειακής περίθαλψης θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σωστή τοποθέτηση του ασθενούς, η προφύλαξη από πιθανή φλεβική θρόμβωση, η σωστή στοματική υγιεινή ώστε να αποφευχθεί χρονιότητα και επιπλοκή της νόσου.

Μετά τη θεραπεία οι αλκοολικοί ασθενείς πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια για να απεμπλακούν από τον αλκοολισμό. Συνιστάται η διαρκής παρακολούθηση από γαστρεντερολόγο.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟ