Οξεία ηπατική ανεπάρκεια

Οξεία ηπατική ανεπάρκεια-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η οξεία ηπατική ανεπάρκεια

Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια πρόκειται για σοβαρή βλάβη στην περιοχή του ήπατος και εγκεφαλοπάθεια που εμφανίζονται μέσα σε 8 βδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Συχνά συνοδεύεται από εγκεφαλικό οίδημα και ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Αν δεν υποστεί μεταμόσχευση οργάνου είναι πιθανός ο θάνατος του ασθενούς.

Δες ακόμα: Τι είναι η νεφραγγειακή υπέρταση και η στένωση νεφρικής αρτηρίας;

Αιτία της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

Η βασικότερη αιτία της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας είναι η ιογενής ηπατίτιδα, ο κυτταρομεγαλοϊός, ο ιός του απλού έρπητα, διηθήσεις ήπατος, λευχαιμία, δηλητηρίαση από μανιτάρια και η υπερβολική δόση ακεταμινοφαίνης (γνωστό αναλγητικό φάρμακο).

Συμπτώματα της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

Μεταξύ των συμπτωμάτων της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας βρίσκονται η ναυτία, οι εμετοί, η ζάλη. Με την εξέλιξη της νόσου η χολή διαποτίζει το δέρμα προκαλώντας ίκτερο. Οι διαταραχές που υφίσταται η πήξη προκαλούν με τη σειρά τους διαταραχές στο νοητικό επίπεδο του ασθενούς.

Διάγνωση της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

Η διάγνωση για την οξεία ηπατική ανεπάρκεια πραγματοποιείται μέσα από την διάγνωση του ίκτερου, τη διαταραχή του νοητικού επιπέδου, την αύξηση των ενζύμων στο συκώτι, την παράταση του χρόνου προθρομβίνης. Ο γιατρός μετρά την ακεταμινοφαίνη στο αίμα. Στη συνέχεια, προτείνεται η πρόκληση εμετού, η πλύση στομάχου, η χορήγηση άνθρακα και οι βιοχημικές εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία ηπατική ανεπάρκεια

Ο ασθενής πρέπει να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να παρακολουθείται στενά. Απαιτείται η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Συχνά χρησιμοποιούνται αγγειοσυσπαστικά φάρμακα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και την υποστήριξη των λειτουργιών της καρδιάς.

Η διατροφή του ασθενούς πρέπει να μην περιέχει πρωτεΐνες. Πρέπει να αποφεύγονται φάρμακα που μπορούν να βλάψουν το συκώτι. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία και άμεση η νοσηλεία του ασθενούς.

Η οριστική θεραπεία της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας είναι η μεταμόσχευση ήπατος. Το ποσοστό επιτυχίας της αγγίζει το 70% και δίνει ένα χρόνο επιβίωσης, ενώ μία μεγάλη μερίδα ασθενών μπαίνει σε λίστα αναμονής μεταμόσχευσης. Χωρίς την επιλογή της μεταμόσχευσης ο θάνατος επέρχεται στο 80% των ασθενών. Εξίσου σημαντική με τη θεραπεία είναι και η ψυχολογική στήριξη του ασθενούς και των συγγενών του.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οξεία ηπατική ανεπάρκεια είναι ο Παθολόγος και ο Ηπατολόγος

Κλείστε ραντεβού με Παθολόγο

Κλείστε ραντεβού με Ηπατολόγο