Ικτερος

Ίκτερος:δείτε πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι ο ίκτερος

Ο ίκτερος δεν αποτελεί ασθένεια αλλά ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται στα νεογέννητα βρέφη και είναι αρκετά συνηθισμένο. Ο νεογνικός ίκτερος εμφανίζεται κατά την 3η με 4η ημέρα ζωής του βρέφους και υποχωρεί σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.

Δες ακόμα: Διατροφή στην βρεφική ηλικία

Αίτια του ίκτερου

Η αιτία εμφάνισης ίκτερου πηγάζει από την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων  στο αίμα και της παραγωγής χολερυθρίνης που οδηγείται στο ήπαρ. O ίκτερος εμφανίζεται σε περιπτώσεις που:

  • Τα επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα είναι αυξημένα με αποτέλεσμα το ήπαρ δεν μπορεί να την αποβάλει
  • Η έκκριση χολής και χολερυθρίνης εμποδίζεται από τον χοληφόρο πόρο και έτσι δεν μπορούν να αποβληθούν από τον οργανισμό
  • Ο ρυθμός αποβολής της χολερυθρίνης από το ήπαρ μειώνεται

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ίκτερος εμφανίζεται λόγω κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας. Τέτοιες νόσοι είναι μαλάρια, ηπατίτιδες, αιμολυτική αναιμία, ανωμαλίες κατά τον τοκετό όπως τα σύνδρομα Gilbert, Rotor, Dubin-Johnson και Crigler-Najjar.

Συμπτώματα του ίκτερου

Το βασικό σύμπτωμα που παρουσιάζει ο ίκτερος και είναι χαρακτηριστικό είναι η κίτρινη απόχρωση στο άσπρο των ματιών και στο δέρμα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον ίκτερο είναι ο Παιδίατρος

Διάγνωση για τον ίκτερο

Αφού έχει γεννηθεί το μωρό ο παιδίατρος προβαίνει σε κλινικό έλεγχο για να διαπιστώσει αν τα μάτια και το δέρμα του έχουν κιτρινωπή απόχρωση.

Επίσης γίνονται αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος προς διερεύνηση των συμπτωμάτων. Εάν ο γιατρός κρίνει απαραίτητο και μόνο μπορεί να προχωρήσει σε υπερηχογράφημα κοιλίας.

Πώς αντιμετωπίζεται ο ίκτερος

Συνήθως τα επίπεδα χολερυθρίνης μειώνονται σταδιακά αλλά μερικές φορές κρίνεται απαραίτητο να μείνει το μωρό στο μαιευτήριο κάποιες μέρες παραπάνω για παρακολούθηση. Ο παιδίατρος εξετάζει τυχόν αλλαγή χρώματος στο δέρμα καθώς και στην όρεξη και στον ύπνο.

Για αυτό το λόγο το νεογνό θα πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένο καθώς και να τρώει τακτικά για να μπορεί να αποβάλει τη χολερυθρίνη μέσω των κοπράνων.

Επίσης βοηθάει η έκθεση στο φως κοντά σε παράθυρο. Στην περίπτωση που οι τιμές της χολερυθρίνης είναι πολύ υψηλές τότε ο ίκτερος αντιμετωπίζεται με φωτοθεραπεία, δηλαδή το νεογνό τοποθετείται σε ειδικό θάλαμο με σταθερή θερμοκρασία και υπό τεχνητό μπλε φωτισμό.

Πρόληψη κατά του ίκτερου

Για προληπτικούς λόγους πρέπει οι έγκυες γυναίκες να υποβάλλονται σε εξέταση για τον τύπο αίματος τους αλλά και για μη συνηθισμένα αντισώματα. Στις έγκυες που έχουν ομάδα αίματος Rh- και Ο+ πρέπει να γίνεται εξέταση στο λώρο του μωρού.

Προληπτικά την μέρα που έρχεται στη ζωή ένα μωρό θα πρέπει να ελέγχονται τα επίπεδα χολερυθρίνης αλλά και να προγραμματίζεται επίσκεψη στον παιδίατρο.

WP Glossary Term Usage

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ