Οξεία χολοκυστίτιδα

okseia cholokystitida

Τι είναι η οξεία χολοκυστίτιδα

Η οξεία χολοκυστίτιδα είναι μία φλεγμονή της χοληδόχου κύστης και εκδηλώνεται με άλγος και ευαισθησία στο δεξί υποχόνδριο. Απαντάται κυρίως σε γυναίκες και σε ηλικιωμένους, ενώ περίπου το 10% του πληθυσμού θα αναπτύξει οξεία χολοκυστίτιδα.

Η νόσος έχει κληρονομική βάση, ενώ ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες (Ινδιάνοι, Σκανδιναβοί, Χιλιανοί) τείνουν να κινδυνεύουν περισσότερο. Στο 90% των ασθενών παρουσιάζονται χολόλιθοι.

Που οφείλεται η οξεία χολοκυστίτιδα

Στο 95% των περιπτώσεων η οξεία χολοκυστίτιδα οφείλεται στη απόφραξη του κυστικού πόρου από χολόλιθο, που εν συνεχεία προκαλεί στάση της χολής και φλεγμονή από τα χολικά οξέα, και μετά μικροβιακή από τα εντερικά βακτηρίδια της χολυδόχου κύστης.

Η στάση της ροής της χολής από τη χοληδόχο κύστη προς το γαστρεντερικό σωλήνα ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Ένας κολικός στη χολυδόχο κύστη μπορεί να προκληθεί ακόμη και μέσα από κακή διατροφή (πλούσια και λίπη). Σημαντικό ρόλο παίζουν και κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το αυξημένο βάρος. Σε ένα μικρό ποσοστό η νόσος δεν είναι λιθιασική αλλά αγγειακή.

Συμπτώματα της οξείας χολοκυστίτιδας

Η οξεία χολοκυστίτιδα εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο επιγάστριο (περιοχή πάνω από το στομάχι) και στο δεξί υποχόνδριο. Ακολουθεί ναυτία και εμετός. Συχνά παρατηρείται υψηλός πυρετός, εκτός αν πρόκειται για ηλικιωμένα άτομα, στους οποίους η νόσος μπορεί να εξελιχθεί χωρίς συμπτώματα πυρετού.

Περί το 10-30% των περιπτώσεων θα εμφανίσει ταυτόχρονα ίκτερο. Αν κατά την εξέταση του γιατρού ο ασθενής αντιδρά έντονα στην ψηλάφηση του δεξιού υποχονδρίου ή ο πόνος μεγαλώνει με κάθε κίνηση του ασθενούς (βήχα, εισπνοή) τότε μάλλον πρόκειται για αυτή τη νόσο.

Διάγνωση για την οξεία χολοκυστίτιδα

Η διάγνωση της οξείας χολοκυστίτιδας γίνεται μέσα από κλινικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα, ισοτοπική χολοκυστο-χολαγγειογραφία, αξονική τομογραφία και/ ή βιοχημικές εξετάσεις.

Θεραπεία της οξείας χολοκυστίτιδας

Όταν διαγνωστεί η οξεία χολοκυστίτιδα από τον αρμόδιο γιατρό συνιστάται η διακοπή της από στόματος σίτισης και στον ασθενή χορηγούνται αντιβιοτικά και αναλγητικά φάρμακα. Η θεραπεία είναι συμπτωματική και εξαρτάται από το χρόνο έναρξης της νόσου και τη βαρύτητά της.

Αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο και η φλεγμονή έχει εξελιχθεί κρίνεται αναγκαία η άμεση χολοκυστεκτομή. Αν πρόκειται για ήπια μορφή της νόσου, η οποία μάλιστα έχει εντοπιστεί εγκαίρως αρκεί η συντηρητική αγωγή του γιατρού, και σε κάποιες περιπτώσεις η λαπαροσκοπική αφαίρεσή της.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η οξεία χολοκυστίτιδα

Αν υπάρχει υποψία για οξεία χολοκυστίτιδα θα πρέπει να σπεύσετε άμεσα σε ένα νοσοκομείο, καθώς η μη έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε ενδοκοιλιακή φλεγμονή, νέκρωση του τοιχώματος και ρήξη της χοληδόχου κύστης.

Πρόληψη κατά της οξείας χολοκυστίτιδας

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα προχωρημένης ηλικίας, καθώς η θνησιμότητα της οξείας χολοκυστίτιδας αυξάνεται πολύ στα άτομα άνω των 65 ετών (από το 3% ανεβαίνει στο 10%).

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οξεία χολοκυστίτιδα είναι ο Γενικός Χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Χειρουργό