Αξονική τομογραφία

Αξονική-τομογραφία-τι είναι, πώς γίνεται

Τι είναι η αξονική τομογραφία

Η αξονική τομογραφία είναι μία διαγνωστική εξέταση απεικόνισης. Χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και ηλεκτρονική τεχνολογία, και παράγει οριζόντιες και αξονικές εικόνες του σώματος. Η εξέταση αυτή είναι ιδιαιτέρως λεπτομερής.

Βρες εδώ διαγνωστικό κέντρο για αξονική τομογραφία

Πιο συγκεκριμένα, είναι πιο λεπτομερής και από τις ακτινογραφίες. Ενίοτε χορηγείται στον ασθενή ενδοφλέβια μία ειδική ουσία. Η αξονική τομογραφία χρησιμοποιείται για να απεικονίσει λεπτομερώς την εικόνα: των οστών, των μυών, του λίπους, των νεφρών, της πυέλου, της ουροδόχου κύστης, καθώς και τις μεταστάσεις καρκίνου.

Πώς πραγματοποιείται

Η αξονική τομογραφία γίνεται είτε στο νοσοκομείο είτε σε ειδικό ιατρείο ή διαγνωστικό κέντρο. Στον ασθενή ζητείται να βγάλει τα ρούχα του, τα κοσμήματά του, τη ζώνη του ή οποιοδήποτε άλλο μεταλλικό αντικείμενο.

Στη συνέχεια, τοποθετείται καθετήρας στη φλέβα του ασθενούς. Ο τελευταίος καλείται να ξαπλώσει στο ειδικό ακτινολογικό τραπέζι, και το σημείο του σώματος που εξετάζεται εισέρχεται μέσα σε ένα ειδικό κυκλικό μηχάνημα. Όταν ο ασθενής λάβει τη σωστή, σύμφωνα με το γιατρό, στάση πρέπει να παραμείνει για λίγη ώρα ακίνητος.

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα η εξέταση έχει κιόλας ολοκληρωθεί. Όσοι ασθενείς λάβουν σκιαστική ουσία μπορεί να νιώσουν αδιαθεσία, φαγούρα ή ναυτία. Όλα τα συμπτώματα υποχωρούν σε λίγη ώρα. Αν βρεθεί κάποιο παθολογικό εύρημα ο γιατρός θα σας ενημερώσει.

Προετοιμασία πριν την αξονική τομογραφία

Για την αξονική τομογραφία απαιτείται μία ειδική προετοιμασία. Σε κάποιες περιπτώσεις, (αναλόγως του οργάνου απεικόνισης), απαιτείται η λήψη κάποιου ειδικού σκιαστικού φαρμάκου. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας αν είστε έγκυος ή αν υπάρχει υποψία εγκυμοσύνης, αν είστε αλλεργικός σε κάποια ουσία, αν πάσχετε από νεφρική ανεπάρκεια ή αν λαμβάνετε κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή (για καρδιά, διαβήτη και άλλα χρόνια νοσήματα).

Που πραγματοποιείται

Για να πραγματοποιήσετε την εξέταση της αξονικής τομογραφίας θα πρέπει να επισκεφθείτε Διαγνωστικό Κέντρο

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ