Μυοκαρδίτιδα
Τι είναι η μυoκαρδίτιδα
Η μυοκαρδίτιδα αναφέρεται στην φλεγμονή του μυοκαρδίου (δηλ. του μυϊκού ιστού της καρδιάς) και την επακόλουθη νέκρωση μυοκαρδιακών κυττάρων.
Δες ακόμα: Τι είναι το Triplex καρδιάς (υπέρηχος)
Που οφείλεται η μυοκαρδίτιδα
Η μυοκαρδίτιδα συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη από κοινούς ιούς, όπως είναι οι ιοί που προκαλούν γριπώδη συνδρομή (Coxsackie Β), κοινό κρυολόγημα (αδενοϊός), γαστρεντερίτιδες (εντεροϊοί όπως ο Echovirus). Επίσης, η μυοκαρδίτιδα είναι συχνή στα άτομα με HIV, τον ιό που προκαλεί AIDS. Εκτός αυτών, στα αίτια της μυοκαρδίτιδας περιλαμβάνονται και βακτήρια (π.χ. σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος), μύκητες, παράσιτα, αλλά και μη λοιμώδη αίτια όπως φάρμακα, χημικές ουσίες, ακτινοβολία, ή ακόμη και άλλα συστηματικά νοσήματα (π.χ. νόσοι του συνδετικού ιστού).
Συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας
Η κλινική εικόνα της μυοκαρδίτιδας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα βαρύτητας. Συχνά μπορεί να μην παρουσιάσει συμπτώματα και να διαδράμει υποκλινικά ή απλώς με τα γενικά συμπτώματα της αρχικής ίωσης. Όταν εμφανισθούν συμπτώματα, αυτά μπορεί να οφείλονται στην φλεγμονή του μυοκαρδίου και την μυοκαρδιακή νέκρωση, ή την συχνά ταυτόχρονη φλεγμονή του περικαρδίου (το οποίο περιβάλλει το μυοκάρδιο και συνολικά την καρδιά), δηλ. την μυοπερικαρδίτιδα.
Έτσι, συχνά καρδιαγγειακά συμπτώματα είναι ο πόνος στο στήθος, το αίσθημα παλμών ή/και η συγκοπή (από ταχυκαρδίες ή αρρυθμίες), η δυσκολία στην αναπνοή (στην κόπωση ή ακόμη και στην ηρεμία), τα οιδήματα κάτω άκρων, ενώ συχνά προηγούνται και συστηματικά συμπτώματα όπως ο πυρετός, η καταβολή, οι αρθραλγίες, και οι μυαλγίες.
Διάγνωση για τη μυοκαρδίτιδα
Η διαδικασία διάγνωσης ξεκινά με την κλινική υποψία του καρδιολόγου μέσα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς. Επί υποψίας, η διερεύνηση περιλαμβάνει ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα, και υπερηχογράφημα (triplex) καρδιάς. Ενίοτε η διαφοροδιάγνωση από το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι δύσκολη και μπορεί να χρειασθεί στεφανιογραφία. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθούν περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία καρδιάς, και βιοψία του μυοκαρδίου.
Πώς αντιμετωπίζεται η μυοκαρδίτιδα
Αν το αίτιο είναι γνωστό και υπάρχει θεραπεία τότε η μυοκαρδίτιδα αντιμετωπίζεται αιτιολογικά (π.χ. με αντιβιοτικά σε περίπτωση βακτηριακής λοίμωξης). Συνήθως , όμως, η θεραπεία της μυοκαρδίτιδας είναι συμπτωματική και υποστηρικτική. Έτσι, συστήνεται η ξεκούραση, δίδονται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και επί ενδείξεων χρησιμοποιούνται φάρμακα για τυχόν αρρυθμίες, οιδήματα ή/και δύσπνοια που μπορεί να έχουν εμφανισθεί.
Επιπλοκές της μυοκαρδίτιδας
Οι σοβαρότερες επιπλοκές της μυοκαρδίτιδας είναι η οξεία ή/και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες, και, σπανιότερα, ακόμη και ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος.
Οδηγίες για τη μυοκαρδίτιδα
Η πρόγνωση της μυοκαρδίτιδας ποικίλλει. Συχνά είναι καλοήθης με τελικό αποτέλεσμα την απόλυτη ίαση. Μπορεί, όμως, να έχει και κακή πρόγνωση και να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο στην οξεία φάση ή σε χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Καλό είναι ασθενείς με ιστορικό μυοκαρδίτιδας να παραμένουν υπό τακτική ιατρική παρακολούθηση, τουλάχιστον μέχρι ο ιατρός να κρίνει διαφορετικά.
Πρόληψη κατά της μυοκαρδίτιδας
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος πρόληψης της μυοκαρδίτιδας. Εμμέσως, στην πρόληψη βοηθά η υιοθέτηση καλών κανόνων υγιεινής, η αποφυγή ατόμων με ενεργές ιώσεις καθώς και από την πλευρά μας η αποφυγή άλλων ατόμων όταν εμείς έχουμε κάποια ίωση (για την προστασία των άλλων). Όπως πάντα, η καλή διατροφή, η συστηματική άσκηση, και ο καλός και αρκετός ύπνος βοηθούν το ανοσοποιητικό μας ώστε είτε να μην νοσήσουμε ή, αν νοσήσουμε να έχουμε ευνοϊκή πορεία.
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για τη μυοκαρδίτιδα είναι ο Καρδιολόγος
Κλείστε ραντεβού με Καρδιολόγο