Μαγουλάδες

magoulades

Τι είναι οι μαγουλάδες

Οι μαγουλάδες ή παρωτίτιδα είναι μία συνηθισμένη ιογενής ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από οίδημα των παρωτιδικών του μεγαλύτερου ζεύγους των σιελογόνων αδένων που βρίσκονται στην γωνία της γνάθου κατά από το αυτί.

Δες ακόμα: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση Ιλαρά

Παρουσιάζεται συνήθως σε παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα αλλά μπορεί να προσβάλει και ενηλίκους. Η λοίμωξη που προσβάλει ενηλίκους έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι σοβαρή.

Η πάθηση κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης σχετίζεται με μεγαλύτερα ποσοστά αποβολών. Αν και ο ιός της παρωτίτιδας διαπερνά τον πλακούντα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες.

Τα πρώτα συμπτώματα κυμαίνονται μετά από 14-28 ημέρες που είναι η περίοδος επώασης του ιού με τη μορφή πρηξίματος των παρωτίδων, του μεγαλύτερου ζεύγους των σιελογόνων αδένων που βρίσκονται στη γωνία της γνάθου κάτω από το αυτί.

Πώς μεταδίδονται

Οι μαγουλάδες μεταδίδονται την τελευταία εβδομάδα του σταδίου επώασης και για όσο διάστημα οι παρωτίδες είναι διογκωμένες. Η μετάδοση γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπει ο ασθενής και με αντικείμενα που μολύνθηκαν πρόσφατα. Γενικώς όμως παρουσιάζει πολύ μικρότερη μετάδοση σε σχέση με άλλες μεταδοτικές ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά και για αυτό σπανίως εκδηλώνεται ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερα μέλη μιας οικογένειας.

Συμπτώματα που εκδηλώνουν οι μαγουλάδες

Οι μαγουλάδες συνήθως εκδηλώνονται με ετερόπλευρη διόγκωση της παρωτίδας που κατά κανόνα γίνεται αμφωτερόπλευρη σε 3με 4 ημέρες. Η οιδηματώδης περιοχή είναι επώδυνη. Ο πόνος επιτείνεται με τη λήψη όξινης ουσίας (χυμός λεμονιού). Συνήθως η διόγκωση συνοδεύεται από πυρετό που μπορεί ναι είναι υψηλός. Σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζονται οιδήματα και άλλων σιελογόνων αδένων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πόνος κατά το άνοιγμα του στόματος ή της κατάποσης. Σημειώνεται ότι η νόσος έχει υποκλινική διαδρομή σε ποσοστό περίπου 40% .

Διάγνωση για τις μαγουλάδες

Η διάγνωση των μαγουλάδων συνήθως γίνεται με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς και τη διόγκωση των παρωτίδων. Η διάγνωση είναι προβληματική στις περιπτώσεις μηνιγγίτιδας, ορχίτιδας και παγκρεατίτιδας αν δεν υπάρχει διόγκωση των παρωτίδων. Στις περιπτώσεις αυτές η διάγνωση επιβεβαιώνεται με εργαστηριακούς ελέγχους που περιλαμβάνουν:

  1. Απομόνωση του ιού της παρωτίτιδας με καλλιέργεια ούρων, σάλιου και εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
  2. Προσδιορισμός ειδικών αντισωμάτων στον ορό του αίματος (ορολογικός έλεγχος).

Θεραπεία για τις μαγουλάδες

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τις μαγουλάδες. Η θεραπεία είναι συμπτωματική και συνίσταται σε χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων και σίτιση με ρευστές τροφές όταν η μάσηση είναι επώδυνη. Σε περιπτώσεις ορχίτιδας συνιστώνται θερμά επιθέματα και αναλγητικά.

Επιπλοκές που παρουσιάζουν οι μαγουλάδες

Οι μαγουλάδες μπορεί να εμφανίσουν τις παρακάτω επιπλοκές:

  1. Μηνιγγίτιδα:εμφανίζεται σε περισσότερους από 10% των ασθενών.
  2. Ορχίτιδα: εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην εφηβεία ή την ενήλικο ζωή σε ποσοστό 15% έως 35% Η διόγκωση των όρχεων εμφανίζεται συνήθως 3-4 μέρες μετά από την διόγκωση των παρωτίδων και συνοδεύεται από πόνο, και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.
  3. Ωοθηκίτιδα: δεν προκαλεί στείρωση.
  4. Παγκρεατίτιδα: σπάνια συμβαίνει στην παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από οξύ κοιλιακό άλγος και πυρετό.

Πρόληψη κατά των μαγουλάδων

Το πιο κοινό προληπτικό μέτρο κατά των μαγουλάδων/παρωτίτιδας είναι το συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR), το οποίο πρέπει να χορηγείται υποχρεωτικά σε όλα τα παιδιά 12-15 μηνών, με μια δεύτερη δόση μετά από ένα μήνα τουλάχιστον, αν και τυπικά χορηγείται σε ηλικία 4 έως 6 ετών.

Ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους εφήβους και τους ενηλίκους που δεν προσβληθήκαν από τη νόσο ή που δεν εμβολιαστήκαν για αυτή.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τις μαγουλάδες είναι ο Παιδίατρος εάν ο ασθενής είναι παιδί, ή ο Παθολόγος εάν ο ασθενής είναι ενήλικας

Κλείστε ραντεβού με Παιδίατρο 

Κλείστε ραντεβού με Παθολόγο