Ιλαρά

Ιλαρά:δείτε πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η ιλαρά

Είναι μια μεταδοτική παιδική ασθένεια. Δεν περιορίζεται μόνο στα παιδιά καθώς μπορεί να προσβάλλει και ενήλικες.

Δες ακόμα: Ωτίτιδα στα παιδιά

Πώς μεταδίδεται

Η ιλαρά μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από τη μύτη, το φάρυγγα και το στόμα αυτού του οποίου φέρει τον ιό. Επίσης κάποιος μπορεί να μολυνθεί αφού έχει αγγίξει μολυσμένη επιφάνεια με σταγονίδια του ιού της ιλαράς και μετά βάλει τα χέρια του στη μύτη ή στο στόμα.

Η επώαση του ιού της ιλαράς πραγματοποιείται περίπου σε ένα διάστημα 12 ημερών. Η ιλαρά παρουσιάζει αυξημένο δείκτη μεταδοτικότητας καθώς όσοι βρίσκονται κοντά σε έναν ασθενή με ιλαρά και δεν έχουν ανοσία έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν.

Που οφείλεται

Ο ομώνυμος ιός της ιλαράς ευθύνεται για τη νόσο και ανήκει στους παραμυξοϊούς. Ο ιός εντοπίζεται στις βλέννες της μύτης και του λαιμού. Χαρακτηριστικό του ιού είναι ότι η ανάπτυξή του γίνεται στα κύτταρα πίσω από το λαιμό και τους πνεύμονες.

Συμπτώματα

Για να εκδηλώσει κάποιος τα συμπτώματα της ιλαράς χρειάζεται να περάσει ένα διάστημα περίπου 7-21 ημερών αφού έχει μολυνθεί από τον ιό. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό της ιλαράς είναι:

 • Πυρετός
 • Καταρροή από τη μύτη
 • Βήχας
 • Κόκκινα μάτια
 • Μικροσκοπικές λευκές κηλίδες στο στόμα
 • Εξανθήματα στο δέρμα

Τα συμπτώματα αρχίζουν και εξασθενούν σταδιακά και διαδοχικά π.χ. πρώτα εξασθενεί ο πυρετός και μετά τα εξανθήματα.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της ιλαράς ο γιατρός προβαίνει σε κλινικό έλεγχο. Επίσης λαμβάνειΙλαρά:δείτε πως αντιμετωπίζεται υπόψην του αν ο ασθενής ήρθε σε επαφή με κάποιον που νόσησε από ιλαρά σε κοντινό χρονικό διάστημα από όταν ο ίδιος εκδήλωσε τα συμπτώματα. Μερικές φορές χρειάζεται ο ασθενής να υποβληθεί σε αιματολογικό έλεγχο. Ο αιματολογικός έλεγχος γίνεται για να επιβεβαιωθούν τα θετικά αντισώματα IgM ιλαράς. Αναπνευστικό δείγμα δίνεται με σκοπό να απομονωθεί το RNA του ιού.

Πώς αντιμετωπίζεται

Για την αντιμετώπιση της ιλαράς χορηγούνται αντιπυρετικά για την καταπολέμηση του πυρετού καθώς και σε περίπτωση που έχει προκληθεί βακτηριακή μόλυνση αντιβιοτικά σκευάσματα. Είναι σημαντικό ο ασθενής να καταναλώνει πολλά υγρά για να μην αφυδατωθεί αλλά και να ξεκουράζεται και να αποφεύγει το διάβασμα και την τηλεόραση για να μην κουράζει τα μάτια του. Η ιλαρά για να εξασθενίσει περνάει ένα διάστημα 7-10 ημερών.

Επιπλοκές της ιλαράς

Υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών με ιλαρά το οποίο εμφανίζει μία ή περισσότερες επιπλοκές. Οι επιπλοκές που σημειώνονται συνήθως στα περιστατικά ιλαράς είναι:

 • Ωτίτιδα που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια ακοής
 • Πνευμονία
 • Βρογχιολίτιδα
 • Εγκεφαλίτιδα
 • Λαρυγγίτιδα
 • Διάρροια σε πολύ μικρό ποσοστό
 • Στις εγκύους μπορεί να επιφέρει αποβολή ή πρόωρο τοκετό ή ακόμη και χαμηλό βάρος στο νεογέννητο
 • Η κατάλληλη ειδικότητα

  Ο κατάλληλος γιατρός για την ιλαρά είναι ο Παιδίατρο, o Παθολόγος  και ο Γενικός Ιατρός 

Πρόληψη

Για την πρόληψη από τον ιό της ιλαράς υπάρχει το εμβόλιο της ιλαράς που ονομάζεται MMR και προστατεύει τόσο για την ιλαρά όσο για την παρωτίτιδα και την ερυθρά. Ο εμβολιασμός γίνεται κατά τη βρεφική ηλικία (12-15 μηνών)και επαναλαμβάνεται κατά την παιδική ηλικία (4-6 ετών). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου: γυναίκες κατά την κύηση, καρκινοπαθείς καθώς και άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα. Σε αυτές τις ομάδες ατόμων χορηγείται η γ-σφαιρίνη για προστασία ή σε περίπτωση που νοσήσουν να εμφανίσουν ηπιότερα συμπτώματα. Η  γ-σφαιρίνη δίνεται μέχρι και 6 μέρες από τότε που κάποιος ήρθε σε επαφή με ασθενή της ιλαράς. 

WP Glossary Term Usage

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΙΑΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ