Λοιμώδης μονοπυρήνωση
Τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μία ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό Epstein- Barr, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών. Η λοίμωξη προκαλεί πυρετό, πονόλαιμο και πρησμένους λεμφαδένες. Απαντάται συχνότερα σε εφήβους και παιδιά. Στους ενήλικες μεταδίδεται μέσω του φιλιού, γι’ αυτό και η νόσος είναι ευρύτερα γνωστή ως η νόσος του φιλιού.
Δες ακόμα: Με ποιες ασθένειες συνδέεται η έλλειψη βιταμίνης Β12 στα άτομα άνω των 50 ετών;
Πού οφείλεται
Mεταδίδεται μέσω της στενής επαφής και του σάλιου. Είναι επίσης δυνατό, αν και σπανιότερο, να μεταδοθεί μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος. Η νόσος οφείλεται στην προσβολή από τον ιό Epstein- Barr, ωστόσο μπορεί να προκληθεί και από άλλους μικροοργανισμούς όπως ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV).
Συμπτώματα
Η νόσος μπορεί να είναι και ασυμπτωματική. Ωστόσο, τα συνήθη συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης είναι:
- Πυρετός
- Αίσθημα κόπωσης
- Πονοκέφαλος
- Μυαλγία
- Ναυτία/ εμετός
- Πόνος στην κοιλιά
- Πονόλαιμος
- Διόγκωση των λεμφαδένων
- Υπνηλία
- Εξάνθημα (σπανίως)
- Απώλεια της όρεξης
- Σπληνομεγαλία/ ηπατομεγαλία
Σπανιότερα, έχουν αναφερθεί συμπτώματα όπως:
- Πόνος στο θώρακα
- Ίκτερος
- Δυσκαμψία αυχένα
- Εξάνθημα
- Ρινορραγία
- Ταχυκαρδία
- Δύσπνοια
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για την λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ο Παθολόγος
Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς και τα συμπτώματά του. Συνήθως η νόσος πλήττει άτομα κάτω των 35 ετών. Ακολουθεί εργαστηριακός έλεγχος των ευρημάτων του γιατρού μέσω αιματολογικού ελέγχου και ειδικής εξέτασης για την ανίχνευση των αντισωμάτων του ιού Epstein- Barr. Τα άτυπα λεμφοκύτταρα και οι παθολογικές δοκιμασίες της λειτουργίας του ήπατος αποτελούν χαρακτηριστικά της πάθησης αυτής.
Πώς αντιμετωπίζεται
Αντιμετωπίζεται μέσω της εφαρμογής θεραπείας από τον αρμόδιο γιατρό. Η νόσος κάνει τον κύκλο της μέσα σε 4 έως 6 βδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων είναι απαραίτητο ο ασθενής να παρακολουθείται από γιατρό. Ο γιατρός συνήθως χορηγεί αντιφλεγμονώδη όταν υπάρχει πόνος στο λαιμό ή πυρετός, ενώ συνιστά την κατανάλωση άφθονων υγρών και την ξεκούραση ή ακόμη και γαργάρες με χαμομήλι ή αλατούχο νερό. Είναι σημαντικό ο ασθενής να αποφύγει την άθληση καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου.
Επιπλοκές
Συνήθως κάνει τον κύκλο της και υποχωρεί. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί σπάνια και επιπλοκές όπως: αιμολυτική αναιμία, θρομβοπενία, άσηπτη μηνιγγίτιδα, ορχίτιδα, εγκεφαλίτιδα, σύνδρομο Guillain-Barré, προσωρινή παράλυση προσώπου, επιληπτικές κρίσεις, δευτεροπαθής βακτηριακή λαρυγγίτιδα. Σπανιότερα, μπορεί να προκληθεί διόγκωση του σπλήνα και του συκωτιού.
Πρόληψη
Η πρόληψη επιτυγχάνεται μέσω της αποφυγής στενής επαφής, φιλιού ή μοιράσματος μαγειρικών σκευών με πάσχοντα άτομα. Η περίοδος μεταδοτικότητας της μόλυνσης ποικίλει και μπορεί να φτάνει μέχρι και μερικούς μήνες μετά την μόλυνση.
Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!