Λεύκη

Λεύκη-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η λεύκη

Είναι χρόνιο δερματικό νόσημα που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του χρώματος του δέρματος. Η λεύκη εμφανίζεται και στα δύο φύλα καθώς και σε όλες τις φυλές και η  πιο διαδεδομένη ηλικία είναι 10-30 ετών. Η εμφάνιση λεύκης συνδέεται με διάφορες παθήσεις π.χ. ο θυρεοειδής, σακχαρώδης διαβήτης.

Δες ακόμα: Ατοπική δερματίτιδα

Αίτια

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα ακριβή αίτια για το που οφείλεται η λεύκη. Παρ’όλα αυτά υπάρχει η σύνδεση ότι η λεύκη αποτελεί κληρονομικό νόσημα καθώς μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που πάσχουν από αυτή έχουν αναφέρει ότι κάποιος στην οικογένειά τους εμφάνιζε την ίδια πάθηση. Η παρουσία των άσπρων κηλίδων είναι λόγω της καταστροφής των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την έκκριση μελανίνης που ευθύνεται για το χρώμα στο δέρμα μας.

Η καταστροφή των μελανοκυττάρων βασίζεται σε τρεις θεωρίες. Η πρώτη λέει ότι καταστρέφονται λόγω τοξικών ουσιών που παράγουν τα νευρικά κύτταρα, η δεύτερη ότι τα κύτταρα καταστρέφονται από τον ίδιο μας τον οργανισμό και η τρίτη και τελευταία θεωρία ότι οφείλεται στην αυτοκαταστροφή των ίδιων των μελανοκυττάρων.

Συμπτώματα

Το πιο βασικό χαρακτηριστικό της λεύκης είναι οι κηλίδες που εμφανίζονται στο δέρμα και έχουν σαφή όρια. Το χρώμα τους είναι λευκό θυμίζοντας κιμωλία ή γάλα. Οι κηλίδες συνήθως μεγαλώνουν με βραδύ ρυθμό και εμφανίζονται με συμμετρρία στο δέρμα. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι γύρω από αυτές το χρώμα τείνει να είναι πιο σκούρο υποδεικνύοντας ότι υπάρχει βλάβη. Τα πιο συνηθισμένα σημεία που εντοπίζονται οι βλάβες είναι γύρω από τα μάτια, τα δάχτυλα, το στόμα, τους αγκώνες, τα γόνατα αλλά και στη γεννητική και οσφυϊκή περιοχή.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη λεύκη είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Διάγνωση

Η διάγνωση για τη λεύκη γίνεται ιδιαίτερα εύκολη κατά την κλινική εξέταση από τον γιατρό. Για να μπορέσει όμως να επιβεβαιώσει την κλινική εικόνα προχωράει σε βιοψία σε σημείο του δέρματος που έχει εμφανίσει λεύκη.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η λεύκη είναι μια νόσος που μπορεί να υποχωρήσει μόνη της αλλά υπάρχουν και κάποιες θεραπείες που μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου. Όμως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η λεύκη γιατρεύεται πλήρως. Στους πάσχοντες με λεύκη συνίσταται η χρήση αντηλιακού ώστε να αποτρέπεται το μαύρισμα του δέρματος αλλά ταυτόχρονα να προστατεύονται από το φως του ήλιου οι βλάβες.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η θεραπεία της επαναμελάγχρωσης που επιτυγχάνεται με τη χρήση χαπιών και έκθεσης σε τεχνητό φως. Επίσης, εφαρμόζεται η μικρο-μεταμόσχευση για τις κηλίδες που είναι ανθεκτικές αλλά και η μέθοδος της λεύκανσης σε ασθενείς με εκτεταμένη λεύκη οι οποίοι επιθυμούν να έχουν ενιαίο χρώμα στο δέρμα τους.

Προφύλαξη

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την προφύλαξη. Όμως όσο πιο γρήγορα διαγνωσθεί η πάθηση τόσο καλύτερα είναι. Λαμβάνοντας υπόψη την κληρονομικότητα αλλά και οποιαδήποτε σύμπτωμα που μπορεί να εμφανίσουμε θα πρέπει να επισκεφτούμε τον κατάλληλο ιατρό. 

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ