Κύφωση

kyphosi

Τι είναι η κύφωση

Ορίζεται ως η παθολογική κατάσταση στην οποία επέρχεται η σπονδυλική στήλη όταν υπερβαίνει τις  40° μοίρες και δημιουργείται κύρτωση με φορά προς τα εμπρός και κάτω. Η κύφωση στην καθημερινότητα ονομάζεται καμπούρα. Παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά κύφωσης κατά την παιδική ηλικία ενώ στην τρίτη ηλικία είναι πιο συχνό το φαινόμενο και κυρίως στο γυναικείο φύλο εξαιτίας της οστεοπόρωσης.

Δες ακόμα: Αντιμετώπιση της σκολίωσης των παιδιών και των εφήβων με κηδεμόνες

Που οφείλεται

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια στα οποία οφείλεται η κύφωση. Υπάρχουν όμως κάποιες ομάδες ατόμων που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν κύφωση συγκριτικά με κάποιους άλλους.

  • Κορίτσια και αγόρια στην εφηβεία που έχουν κακή στάση του σώματος
  • Ηλικιωμένοι με προβλήματα οστεοπόρωσης
  • Άτομα που πάσχουν από νόσους του συνδετικού ιστού π.χ σύνδρομο Marfan

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα που παρουσιάζει είναι η εμφάνιση καμπούρας που ξεκινάει να είναι ορατή από την παιδική ηλικία. Αρκετές φορές η κύρτωση επιφέρει ευαισθησία στην περιοχή της μέσης, δυσκολία στην αναπνοή και κόπωση. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται ανάλογα με το πόσο ήπια ή σοβαρή μορφής κύφωση έχει κάποιος.

Διάγνωση

Για να γίνει διάγνωση της κύφωσης συνίσταται κλινική εξέταση από τον κατάλληλο ιατρό ο οποίος διενεργεί διάφορες νευρολογικές δοκιμασίες στον ασθενή για να επιβεβαιώσει τις υποψίες. Πολλές φορές ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις όπως ακτινογραφία, αξονική ή και μαγνητική τομογραφία σπονδυλικής στήλης.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση της κύφωσης βασίζεται κυρίως σε ασκήσεις του σώματος που βοηθούν τη στάση της σπονδυλικής στήλης. Κατά την παιδική ηλικία χρησιμοποιείται κηδεμόνας στήριξης ή κάποιος ειδικός νάρθηκας. Οι φυσικοθεραπείες μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται μόνο εφόσον υπάρχει μεγάλη κύφωση ή κύφωση οστεοπορωτιική. Δεν ενδείκνυται για άλλες περιπτώσεις.

Επιπλοκές που παρουσιάζει

Η κύφωση αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να επιφέρει επιπλοκές. Οι πιο συχνές που καταγράφονται είναι:

  • Λοιμώξεις του αναπνευστικού
  • Δημιουργία καμπούρας στην πλάτη
  • Νευρολογικές διαταραχές
  • Πόνος στην περιοχή χαμηλά της πλάτης και στη μέση
  • Προβλήματα στη σωματική ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία

Πρόληψη

Σε νεαρές ηλικίες είναι σημαντικό να ακολουθείται συντηρητική αγωγή ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες χειρουργικής επέμβασης. Αυτό προφυλάσσει ουσιαστικά τον ασθενή. Επιπλέον για την πρόληψη της κύφωσης καλό θα είναι να αντιμετωπίζεται η πάθηση της οστεοπόρωσης σε όσους την εμφανίζουν.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την κύφωση είναι ο Ορθοπαιδικός – Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Ορθοπαιδικό – Ορθοπαιδικό Χειρουργό

WP Glossary Term Usage

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ