Κοκκύτης

Κοκκύτης-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για τον κοκκύτη

Τι είναι ο κοκκύτης

Ο κοκκύτης αποτελεί παιδική ασθένεια και στις μέρες τα κρούσματα είναι αρκετά σπάνια. Συγκεκριμένα είναι λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και το βασικό χαρακτηριστικό είναι τα επεισόδια βήχα που έχει ο ασθενής.

Μετάδοση κοκκύτη

Η μετάδοση του κοκκύτη γίνεται μέσω των σταγονιδίων του βήχα από ασθενείς που ήδη έχουν τη λοίμωξη. Μια σπάνια μορφή μετάδοσης είναι μέσω μολυσμένων αντικειμένων.

Που οφείλεται ο κοκκύτης

Ο κοκκύτης οφείλεται στο βακτήριο του αιμόφιλου του κοκκύτη ή αλλιώς Bordetella pertussis το οποίο ανήκει στον ανητικό τύπο βακτηρίου Gram. Το συγκεκριμένο βακτήριο προσβάλλει τα κύτταρα των βρόγχων καθώς και των βρογχιολίων με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή και στένωση στις αυλές. Ταυτόχρονα παράγονται τοξίνες που θεωρούνται υπεύθυνες για την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου. Τα παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους που προσβάλλονται από κοκκύτη βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της εξέλιξης της νόσου.

Συμπτώματα του κοκκύτη

Ο κοκκύτης εκδηλώνει τα εξής συμπτώματα:

 • Ρινική συμφόρηση
 • Βήχας
 • Πυρετός
 • Εμετός
 • Καταρροή
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Τα συμπτώματα είναι μεγάλης διάρκειας περίπου 6-8 εβδομάδες.

Διάγνωση του κοκκύτη

Η διάγνωση για τον κοκκύτη βασίζεται στην κλινική εικόνα του ασθενούς αλλά και στο ιστορικό που έχει λάβει ο γιατρός. Ο παρατεταμένος βήχας για μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργεί ως ενοχοποιητικός παράγοντας για την εμφάνιση κοκκύτη. Ο γιατρός συστήνει εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις: ανίχνευση αντισωμάτων και λευκοκυττάρων. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να γίνουν επιπλέον εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται ο κοκκύτης

Για την αντιμετώπιση του κοκκύτη η θεραπεία είναι συμπτωματική. Δηλαδή χορηγούνται φάρμακα για τον πυρετό και αντιβιοτικά σκευάσματα για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη. Όσο πιο γρήγορα χορηγηθεί θεραπεία τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπισθεί η ασθένεια. Στην περίπτωση που κάποιο βρέφος παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα καλό είναι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Επιπλοκές του κοκκύτη

Ο κοκκύτης είναι πιθανό να παρουσιάσει επιπλοκές. Οι επιπλοκές διαφέρουν μεταξύ τους και συνήθως το πόσο σοβαρές είναι λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς. Τα βρέφη καθώς και τα εξασθενημένα παιδιά είναι οι κατηγορίες ασθενών που παρουσιάζουν πιο συχνά επιπλοκές.

Οι επιπλοκές που καταγράφονται συνήθως είναι:

 • Αναπνευστικό σύστημα: πνευμονία, βρογχεκτασία, εμφύσημα υποδορίου, ατελεκτασία
 • Κεντρικό νευρικό σύστημα: κοκκυτική εγκεφαλοπάθεια, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, νευρολογικές διαταραχές
 • Υπογλυκαιμία
 • Κήλη
 • Οφθαλμικά αιματώματα

Πρόληψη κατά του κοκκύτη

Για την πρόληψη του κοκκύτη υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο και είναι διαθέσιμο συνδυαστικά με τα εμβόλια του τετάνου και της διφθερίτιδας και η ονομασία είναι DTaP. Το εμβόλιο γίνεται σε επαναληπτικές δόσεις ανάλογα με την ηλικία.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την κοκκύτη είναι ο Παιδίατρος και ο Γενικός Ιατρός

Κλείστε ραντεβού με Παιδίατρο

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Ιατρό