Ατελεκτασία

Ατελεκτασία-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η ατελεκτασία

Είναι πάθηση κατά την οποία οι  κυψελίδες των πνευμόνων είναι κενές από αέρα με αποτέλεσμα την σύμπτωση των τοιχωμάτων. Η ατελεκτασία εκδηλώνεται κατά τη γέννηση ή τη σύμπτυξη των τοιχωμάτων του πνεύμονα ενός ενήλικα

Δες ακόμα: Πώς οι σαλάτες προστατεύουν τους πνεύμονές μας;

Που οφείλεται

Μπορεί να είναι είτε συγγενής είτε επίκτητη. Η συγγενής ατελεκτασία απαντάται σπανίως και γι’ αυτή ευθύνεται η αδυναμία του πνεύμονα να εκπτυχθεί. Το νεογνό μπορεί να καταλήξει ακόμη και στο θάνατο, αν η έκπτυξη είναι σοβαρή.  Η επίκτητη ατελεκτασία μπορεί να συμβεί λόγω πίεσης ή απόφραξης . Στα παιδιά η νόσος μπορεί να οφείλεται σε πίεση των βρόγχων από αδένες. Στους ενήλικες μπορεί να οφείλεται σε βρογχογενές καρκίνωμα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ατελεκτασίας είναι:

•    Βήχας
•    Ανησυχία
•    Δύσπνοια
•    Πόνος
•    Ταχύπνοια
•    Ταχυκαρδία
•    Σοκ

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ατελεκτασία είναι ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Διάγνωση

Η διάγνωση της ατελεκτασίας γίνεται με την λεπτομερή καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς, με λήψη ακτινογραφίας θώρακος και με εργαστηριακές εξετάσεις.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται με βάση το αίτιο το οποίο ευθύνεται για αυτή. Για την αντιμετώπιση της λοίμωξης χορηγούνται αντιβιοτικά και οξυγόνο. Η αφαίρεση των εκκριμάτων γίνεται με βρογχοσκόπηση. Αν ο ασθενής είναι βρέφος απαιτείται άμεση νοσηλεία για να επιδιωχθεί μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και οξυγονοθεραπεία.

Πρόληψη

Για την πρόληψη της ατελεκτασίας απαιτείται η τοποθέτηση του ασθενούς σε πλάγια θέση, ώστε να μπορεί να αποβάλλει τα εκκρίματα και να βήχει, αλλά και η εισπνοή υδρατμών και η λήψη αποχρεμπτικών, ώστε να διευκολυνθεί η ρευστοποίηση των εκκριμάτων.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ