Πνευμονία

Πνευμονία-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για την πνευμονία

Τι είναι η πνευμονία

Η πνευμονία είναι η λοίμωξη του πνευμονικού παρεγχύματος. Αιτιολογικώς διακρίνεται στην πνευμονία της κοινότητας και την νοσοκομειακή πνευμονία.

Που οφείλεται

Yπεύθυνο για την πρόκληση της πνευμονίας είναι συνήθως κάποιο βακτήριο ή ιός. Πιο επιρρεπή στη νόσο είναι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Τα πιο συχνά απαντούμενα βακτήρια είναι ο πνευμονιόκοκκος, το μυκόπλασμα, τα χλαμύδια, ο αιμόφιλος και οι ιοί RSV, influenza, parainfluenza. Σπανιότερα η νόσος οφείλεται σε ιούς όπως οι μύκητες και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Το κάπνισμα και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής καθιστούν τον άνθρωπο πιο επιρρεπή σε πνευμονίες.

Συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα της πνευμονίας είναι ο υψηλός πυρετός, τα ρίγη, η δύσπνοια, η ταχύτητα στην αναπνοή, η σύγχυση, ο έντονος πόνος στα πλευρά και στο θώρακα, ο παραγωγικός βήχας, συχνά με αίμα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται μέσα από την καταγραφή των συμπτωμάτων και την κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό και επιβεβαιώνεται με την ακτινογραφία θώρακος. Πολύ σημαντικές είναι και οι εργαστηριακές εξετάσεις που περιλαμβάνουν γενική αίματος και καλλιέργεια καθώς και καλλιέργεια πτυέλων.

Πώς αντιμετωπίζεται

Αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ισχυρών αντιβιοτικών. Ταυτοχρόνως, λαμβάνονται αναλγητικά, αντιπυρετικά και αποχρεμπτικά. Συχνά χρειάζεται η χορήγηση οξυγόνου και είναι απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενούς για αρκετές ημέρες. Είναι σημαντική η συνεχής αναπλήρωση υγρών του ασθενούς.

Επιπλοκές της πνευμονίας

Μεταξύ των επιπλοκών της πνευμονίας ανήκουν το απόστημα και η πλευριτική συλλογή. Ως επιπλοκές καταγράφονται επίσης η περικαρδίτιδα, η ενδοκαρδίτιδα, το σύνδρομο αναπνευστικής ανεπάρκειας και το σηπτικό σοκ.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την πνευμονία είναι ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Κλείστε ραντεβού με Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο