Γάγγραινα

gaggraina

Τι είναι η γάγγραινα

Η γάγγραινα προκαλείται όταν νεκρώσουν οι ιστοί λόγω διακοπής της αιμάτωσής τους, δηλαδή όταν αποφράσσονται οι αρτηρίες. Οι ιστοί ξηραίνονται και αποπίπτουν.

Δες ακόμα: Σακχαρώδης διαβήτης: Μάθε και προφυλάξου

Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για βδομάδες ή και για μήνες.  Η γάγγραινα μπορεί να είναι ξηρή ή υγρή και οφείλεται σε μόλυνση που οδηγεί σε οίδημα.

Που οφείλεται η γάγγραινα

Η γάγγραινα προκαλείται λόγω της μη αιμάτωσης της ισχαιμικής περιοχής που οδηγείται σταδιακά στη νέκρωσή της. Η ξηρή γάγγραινα δεν οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη.

Η φλεγμονή που οδηγεί σε γάγγραινα μπορεί να προκληθεί μετά από κάποιο τραύμα ή κάκωση ή κρυοπάγημα, ενώ μπορεί να αποτελέσει και συνέπεια του σακχαρώδους διαβήτη.

Συμπτώματα της γάγγραινας

Στα αρχικά στάδια ο ασθενής δεν πονά, ενώ το νεκρωμένο δέρμα και οι υποδόριοι ιστοί γίνονται μελανοί και ατροφούν. Η νέκρωση σιγά- σιγά επεκτείνεται κεντρικά. Παράγοντες που μπορούν να την προκαλέσουν και καθιστούν ευκολότερη τη διάγνωσή της είναι:
•    ο σακχαρώδης διαβήτης
•    η αρτηριοσκλήρυνση
•    η θρόμβωση
•    η εμβολή
•    το κρυοπάγημα

Διάγνωση της γάγγραινας

Η διάγνωση γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό βάσει των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας που παρουσιάζει ο ασθενής. Είναι σημαντικό ο ειδικός γιατρός να λάβει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς πριν από τη διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η γάγγραινα

Η περίθαλψη των πασχόντων από γάγγραινα είναι κοινή για την υγρή και ξηρή γάγγραινα. Θα πρέπει να βελτιωθεί εγκαίρως η κυκλοφορία στην ισχαιμική περιοχή, αφαιρώντας τους νεκρωμένους ιστούς.

Οι ηλικιωμένοι διαβητικοί με αγγειακές νόσους είναι πιθανό να νιώσουν πόνο.

Η διάγνωση της ασθένειας γίνεται μόνο οπτικά/ εμπειρικά, γι΄αυτό το λόγο ο γιατρός πρέπει να εξετάζει τα πόδια του διαβητικού ασθενούς σε κάθε ιατρική επίσκεψη.

Σε περίπτωση που διαγνωστεί λοίμωξη των ιστών χορηγείται αντιβιοτική αγωγή, ώστε να προληφθεί η δημιουργία υγρής γάγγραινας, η οποία θεωρείται πιο επικίνδυνη.

Όταν διαγνωστεί η τελευταία, είναι σχεδόν αναπόφευκτος ο ακρωτηριασμός του πάσχοντος μέλους, καθώς και μέρος υγιών γειτονικών ιστών.

Το μέλος το οποίο πάσχει θα πρέπει να διατηρηθεί καθαρό και ξηρό και να προστατευθεί από τυχόν μολύνσεις ή λοιμώξεις.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η γάγγραινα

Η γάγγραινα είναι μία πάθηση που προχωρά πολύ γρήγορα και η μη έγκαιρη διάγνωσή της και χορήγηση άμεσης αντιβιοτικής αγωγής μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε σηπτικό σοκ.

Πρόληψη κατά της γάγγραινας

Οι ασθενείς που πάσχουν από τις προαναφερθείσες ασθένειες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για τη νόσο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να υποβάλλονται τακτικά σε κλινικές ή και εργαστηριακές εξετάσεις από τον θεράποντα ιατρό τους.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την γάγγραινα είναι ο Γενικός Χειρουργός