Αχαλασία του οισοφάγου

Αχαλσία-του-οισοφάγου-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για την αχαλασία του οισοφάγου

Τι είναι η αχαλασία του οισοφάγου

Η αχαλασία του οισοφάγου είναι μία ιδιοπαθής διαταραχή της κινητικότητας του οισοφάγου. Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας χαλαρώνει με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται στην κατάποση. Η διαταραχή εκδηλώνεται με συσπάσεις στο κατώτερο μέρος του οισοφάγου. Η νόσος είναι σπάνια.

Που οφείλεται η αχαλασία του οισοφάγου

Η αχαλασία του οισοφάγου δεν είναι γνωστό πού οφείλεται. Κάποιοι αιτιολογικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα νεύρα και στη συνέχεια, εκφυλισμό του μυϊκού συστήματος του οισοφάγου.  Όταν επέλθει η αχαλασία του οισοφάγου, ο τελευταίος χάνει την ικανότητά του να προωθεί την τροφή στο στομάχι. Η νόσος πρόκειται μάλλον για αυτοάνοσο νόσημα.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η αχαλασία του οισοφάγου

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι:

•    Δυσφαγία
•    Πόνος στο στήθος
•    Δυσοσμία στόματος
•    Βήχας
•    Επεισόδια πνιγμού

Διάγνωση της αχαλασίας του οισοφάγου

Η διάγνωση της νόσου δεν γίνεται εύκολα, ωστόσο πρέπει να γίνει άμεσα. Μπορεί να γίνει ακτινολογικός έλεγχος με βάριο, μανομετρία οισοφάγου και ενδοσκόπηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η αχαλασία του οισοφάγου

Η αντιμετώπιση της αχαλασίας του οισοφάγου γίνεται με φαρμακευτική αγωγή, με χειρουργική αντιμετώπιση – λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική ή με διαστολή του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Επιπλοκές της αχαλασίας του οισοφάγου

Έχουν αναφερθεί επιπλοκές όπως αιφνίδια απώλεια βάρους, οισοφαγίτιδα, έλκος στομάχου, πνευμονία, διαβρώσεις του βλεννογόνου του οισοφάγου ή ακόμη και καρκίνος του οισοφάγου.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την αχαλασία του οισοφάγου είναι ο Γαστρεντερολόγος

Κλείστε ραντεβού με Γαστρεντερολόγο