Οισοφαγίτιδα – Οισοφάγος Barrett

Οισοφαγίτιδα- Οισοφάγος Barrett- δείτε πώς θεραπεύεται!

Τι είναι η οισοφαγίτιδα – οισοφάγος Barrett

Η οισοφαγίτιδα είναι μία φλεγμονή του οισοφάγου, η οποία προκαλεί δυσκολία στην κατάποση.

Δες ακόμα: Δυσκοιλιότητα: συμπτώματα και κατάλληλη αντιμετώπιση!

Ο οισοφάγος συνδέει το φάρυγγα με το στομάχι και εσωτερικά διαθέτει ένα επιθήλιο που αποτελείται από κύτταρα που καλούνται πλακώδη.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα κύτταρα αυτά αντικαθίστανται από άλλα. Τότε κάνουμε λόγο για τον οισοφάγο Barrett.

Η μεταβολή αυτή ονομάζεται μεταπλασία, μέρος της οποίας αποτελεί και ο οισοφάγος Barrett. Μία από τις μορφές της μεταπλασίας μπορεί δυνητικά αν οδηγήσει σε καρκίνο.

Που οφείλεται η οισοφαγίτιδα – οισοφάγος Barrett

Η οισοφαγίτιδα προκαλείται από την καταστροφή του πλακώδους επιθηλίου και ως συνέπεια τη μετατροπή των κυττάρων που βρίσκονται βαθύτερα στον οισοφάγο σε κύτταρα άλλου σχήματος.

Για τη βλάβη ωστόσο του πλακώδους επιθηλίου ενοχοποιείται η παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου λόγω βλάβης στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα.

Η νόσος τείνει να είναι κληρονομική, ενώ παρουσιάζει και μεγάλη συχνότητα.

Περί τους 1 στους 10 ασθενείς που υποφέρουν από παλινδρόμηση έχει εντοπιστεί ότι πάσχουν και από οισοφάγο Barrett. Δεν χρήζουν όλοι οι ασθενείς θεραπείας.

Συχνά οι ασθενείς μπορεί να οδηγηθούν σε καρδιολογικές κλινικές, διότι είναι πολύ εύκολο να συγχέουν οι γιατροί τα συμπτώματα της εν λόγω νόσου με την καρδιοπάθεια ή ακόμη και το άσθμα.

Η ασθένεια αυτή απαντάται συνήθως σε άνδρες, ενώ υπάρχει περίπτωση η νόσος να υπάρχει εκ γενετής.

Συμπτώματα της οισοφαγίτιδας – οισοφάγου Barrett

Τα συμπτώματα της οισοφαγίτιδας – οισοφάγου Barrett δεν είναι έντονα, αλλά παρατηρείται συχνά αναιμία, παλινδρόμηση τροφής, βήχας, δύσπνοια ή και πόνος από τη δημιουργία ελκών.

Διάγνωση της οισοφαγίτιδας – οισοφάγου Barrett

Η διάγνωση της οισοφαγίτιδας – οισοφάγου Barrett γίνεται με ενδοσκόπηση με ελαφριά μέθη και τη χρήση εύκαμπτου ενδοσκοπίου.

Με αυτόν τον τρόπο είναι ευκολότερο να δούμε με λεπτομέρεια τις αλλοιώσεις. Ταυτόχρονα πραγματοποιείται βιοψία.

Είναι πολύ σημαντική η διάγνωση αυτής της νόσου γιατί ουσιαστικά πρόκειται για μία προκαρκινική κατάσταση, καθώς και η επανεξέταση του πάσχοντος κάθε 1 ή 2 χρόνια.

Το ποσοστό ανάπτυξης καρκίνου σε άτομα που πάσχουν από οισοφαγίτιδα είναι έως 40 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους.

Θεραπεία για την οισοφαγίτιδα – οισοφάγο Barrett

Η θεραπεία της οισοφαγίτιδας – οισοφάγου Barrett γίνεται αναλόγως των συμπτωμάτων που εντοπίζονται. Χαρακτηριστικά όταν υπάρχει αίσθημα καύσου από παλινδρόμηση γίνεται μέσω αναστολών της αντλίας πρωτονίων.

Σημαντικό ρόλο στη θεραπεία κατέχει και η διατροφή.  Ενδεικτικά συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης καφέ, αεριούχων ποτών, αλκοόλ, κάπνισμα, σοκολάτα και πολλά λίπη.

Επίσης και ο τρόπος μαγειρέματος είναι σημαντικός. Τα τηγανητά, για παράδειγμα, τείνουν να αυξάνουν τα οξέα στο στομάχι, ενώ και τα μπαχαρικά, το κόκκινο κρασί και τα εσπεριδοειδή δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Όταν ο οισοφάγος θεραπευτεί ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει, με μέτρο πάντα, στην πρότερη διατροφή του.

Μία άλλη μέθοδος που προτείνεται είναι και η ανύψωση του κρεβατιού κατά την κατάκλιση, και φυσικά, να αποφεύγεται η κατάκλιση για τουλάχιστον 3-4 ώρες μετά το φαγητό.

Υπάρχει μία μέθοδος χειρουργικής διόρθωσης λαπαροσκοπικά (anti- reflux surgery), η οποία προτείνεται σε κάποιες περιπτώσεις, και η οποία περιορίζει τη χρήση χημικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Αν η βιοψία που πραγματοποιηθεί κατά την εξέταση δείξει δυσπλασία τότε ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται και να επαναλαμβάνει τις βιοψίες ανά εξάμηνο αν πρόκειται για υψηλού βαθμού δυσπλασίες ή, αν κριθεί απαραίτητο, ακόμη και ανά 3 μήνες.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οισοφαγίτιδα – οισοφάγο Barrett είναι ο Γαστρεντερολόγος