Ανεμοβλογιά

Ανεμοβλογιά-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η ανεμοβλογιά

Η ανεμεβλογιά είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της ανεμεβλογιάς – έρπητα ζωστήρα (VZV) και χαρακτηρίζεται από εξανθήματα και πυρετό συνήθως χαμηλό.

Η πρωτοπαθής λοίμωξη προκαλεί την ανεμεβλογιά και η αναζωπύρωση ή επαναλοίμωξη τον έρπητα ζωστήρα.

Πώς μεταδίδεται η ανεμοβλογιά

Ο ιός της ανεμοβλογιάς μεταδίδεται εύκολα με σταγονίδια από τον στοματοφάρυγγα, με τον αέρα και με άμεση επαφή με το υγρό των φυσαλίδων από άτομο που νοσεί.

Επίσης μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο μέσω του πλακούντα (συγγενής ανεμεβλογιά). Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάδοση του ιού δεν γίνεται μέσω αντικειμένων.

Η μετάδοση του ιού  γίνεται 1-2 μέρες πριν ο ασθενής εμφανίσει το εξάνθημα και μετά την εμφάνισή του παραμένει να είναι μεταδοτικός για ακόμη 6-7 μέρες, μέχρι την εφελκιδοποίηση των βλαβών (μέχρι δηλαδή να «ξεραθούν τα σπυράκια») κάτι που σηματοδοτεί ότι ο ασθενής αρχίζει και αναρρώνει.

Ένα παιδί που έχει έρθει σε επαφή με τον ιό χρειάζεται 10-21 μέρες για να εκδηλώσει την ασθένεια.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό, σχεδόν 95% μόλυνσης ατόμων που κατοικούν στον ίδιο χώρο με έναν που είναι άρρωστος.

Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης εάν η έγκυος δεν έχει περάσει ανεμοβλογιά ή δεν έχει εμβολιασθεί στην παιδική ηλικία, τότε αν νοσήσει τις πρώτες 20 εβδομάδες κύησης υπάρχει πιθανότητα 25% να προσβληθεί το έμβρυο και 1-2% να παρουσιάσει σύνδρομο συγγενούς ανεμοβλογιάς.

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά για το νεογνό αν η μητέρα νοσήσει 5 μέρες πριν έως και 2 μέρες μετά τον τοκετό.

Που οφείλεται η ανεμοβλογιά

Η ανεμοβλογιά όπως ήδη αναφέρθηκε είναι μια ιογενής λοίμωξη και προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα.

Συμπτώματα της ανεμοβλογιάς

Τα βασικά συμπτώματα της ανεμοβλογιάς είναι:

  • Εξανθήματα που εμφανίζονται αρχικά ως ερυθρές κηλίδες και γρήγορα μετατρέπονται σε βλατίδες κατόπιν σε φυσαλίδες και τελικά σε εφελκίδες (σπυράκια που έχουν ξεραθεί). Χαρακτηριστικό της νόσου είναι ότι μπορεί να συνυπάρχουν όλες οι παραπάνω βλάβες μαζί. Η παρουσία εξανθήματος στο τριχωτό της κεφαλής αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό εύρημα. Επιπλέον τα εξανθήματα μπορούν να εμφανισθούν στο πρόσωπο, τον κορμό, τα άκρα, το στόμα, τα γεννητικά όργανα και τους επιπεφυκότες.
  • Έντονος κνησμός
  • Χαμηλός συνήθως πυρετός εκτός αν υπάρχει επιπλοκή
  • Πονοκέφαλος
  • Κακουχία
  • Ανορεξία
  • Μικροβιακή επιμόλυνση των δερματικών βλαβών

Διάγνωση για την ανεμοβλογιά

Η διάγνωση για την ανεμοβλογιά βασίζεται στην κλινική εικόνα. Μόλις το παιδί εμφανίσει τα πρώτα εξανθήματα καλό είναι να επισκεφτείτε τον παιδίατρο. Είναι πιθανό τα εξανθήματα να μην συνοδεύονται από όλα τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις για την διάγνωση της νόσου χρειάζεται εργαστηριακός έλεγχος.

Πώς αντιμετωπίζεται η ανεμοβλογιά

Η ανεμοβλογιά είναι μια συνηθισμένη παιδική ασθένεια και η αντιμετώπισή της είναι συμπτωματική και βασίζεται σε απλά βήματα:

  • Ελέγχεται ο πυρετός και σε περίπτωση που θεωρηθεί απαραίτητο χορηγούνται αντιπυρετικά φάρμακα όχι όμως ασπιρίνη καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye, είναι ιδιαίτερα σοβαρό σύνδρομο.
  • Σχολαστική καθαριότητα του δέρματος με καθημερινό πλύσιμο. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιβακτηριδιακές λοσιόν για το μπάνιο
  • Εάν ο κνησμός είναι ιδιαίτερα έντονος μπορούν να χορηγηθούν αντιϊσταμινικά φάρμακα
  • Συνιστάται κόψιμο των νυχιών για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης των φυσαλίδων.
  • Αν αναπτυχθεί δευτεροπαθής μικροβιακή λοίμωξη χορηγείται αντιβίωση
  • Ειδική αντιική αγωγή χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και άτομα με βαριά ανεμοβλογιά

Πρόληψη κατά της ανεμοβλογιάς

Σημαντικό μέσο για την πρόληψη της ανεμοβλογιάς είναι το εμβόλιο που γίνεται κατά την παιδική ηλικία, πάνω από 12 μηνών (1η δόση εμβολίου) και επαναληπτική δόση σε ηλικία 4-6 χρονών. Σε άτομα υψηλού κινδύνου αν έρθουν σε επαφή με ασθενή συνιστάται παθητική ανοσοποίηση με χορήγηση ειδικής γ-σφαιρίνης.

Όταν τα παιδιά νοσούν από ανεμοβλογιά δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό. Μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο περίπου 7 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος και εφόσον έχουν εφελκιδοποιηθεί όλα τα εξανθηματικά στοιχεία (μέχρι δηλαδή τα εξανθήματά τους να έχουν ξεραθεί και να μην βγάζουν νέα στοιχεία) ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση άλλων ατόμων.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ανεμοβλογιά είναι ο Παιδίατρος και ο Παθολόγος