Ακράτεια κοπράνων

akrateia-kopranwn

Τι είναι η ακράτεια κοπράνων

Ακράτεια κοπράνων είναι η ακούσια απώλεια κοπράνων ή η ακούσια απώλεια αερίων και υδαρών κοπράνων.

Δες ακόμα: Ασφαλείς και ανώδυνες θεραπείες για αιμορροΐδες και άλλες περιπρωκτικές παθήσεις

Η δεύτερη μορφή ακράτειας απαντάται το ίδιο συχνά σε γυναίκες και άνδρες, ενώ η πρώτη μορφή ακράτειας απαντάται συχνότερα σε γυναίκες.

Η ακράτεια κοπράνων αποτελεί εκτός από ένα πρόβλημα υγείας και ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς οι πάσχοντες νιώθουν συχνά κοινωνική απομόνωση και άγχος.

Το πρόβλημα της ακράτειας είναι δυνατό να πλήξει άτομα κάθε ηλικίας.

Πού οφείλεται η ακράτεια κοπράνων

Η ακράτεια κοπράνων οφείλεται συνήθως σε ένα συνδυασμό παραγόντων πρόκλησής της.

Μεταξύ των πιθανών αιτιών είναι:

η κάκωση των σφιγκτήρων του πρωκτού- οι κακώσεις των σφιγκτήρων απαντώνται συχνότερα σε γυναίκες μετά τον τοκετό και πρόκειται για κακώσεις των μυών και των νεύρων.

Επίσης, είναι πιθανό να προκληθούν λόγω όγκου στην πύελο και της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεσή του.

Αιτίες νευρολογικής φύσεως- διαβητική νευροπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, κακώσεις του νωτιαίου μυελού, νευρολογικές κακώσεις που προκαλούνται κατά τον τοκετό.

Περιορισμένη χωρητικότητα και ελαστικότητα του ορθού- νοσήματα όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn είναι δυνατό να μειώσουν την ελαστικότητα του ορθού, ελαττώνοντας τη χωρητικότητά του.

Επίσης, περιορισμένη ελαστικότητα του ορθού μπορεί να προκληθεί μετά από ακτινοθεραπεία.

Δυσκοιλιότητα/διάρροια- ασθενείς που πάσχουν από σοβαρής μορφής δυσκοιλιότητα μπορεί να αντιμετωπίσουν σχηματισμό σκληρών κοπράνων που παραμένουν στο έντερο και στο ορθό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η συσσώρευσή τους μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των σφιγκτήρων, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να διαφεύγουν γύρω από την απόφραξη και να προκαλούν ακράτεια.

Στην περίπτωση της διάρροιας αυξάνεται πολύ ο όγκος των υδαρών κοπράνων με αποτέλεσμα η αποθηκευτική ικανότητα του ορθού να μειώνεται και να παρουσιάζεται ακράτεια.

Η ακράτεια κοπράνων μπορεί να είναι και ασαφούς αιτιολογίας. Σε αυτή την περίπτωση καλείται ιδιοπαθής ακράτεια κοπράνων και απαντάται κυρίως σε γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

aimorroides

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ακράτεια κοπράνων είναι ο γενικός χειρουργός

Πώς γίνεται η διάγνωση της ακράτειας κοπράνων

Η διάγνωση της ακράτειας κοπράνων γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό μέσω κλινικής εξέτασης του ασθενούς και καταγραφής του ιστορικού του.

Είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί η αιτία που την προκαλεί, ώστε να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Ο γιατρός κατά την κλινική εξέταση ελέγχει τους σφιγκτήρες του πρωκτού και τυχόν ύπαρξη ορθοκήλης ή πρόπτωσης.

Συμπληρωματικές εξετάσεις είναι η πρωκτοσκόπηση, η ορθοπρωκτική μανομετρία, το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται η ακράτεια κοπράνων

Η αντιμετώπιση της ακράτειας κοπράνων γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό με βάση τη διάγνωση της νόσου και του αιτίου που την πυροδότησε.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει συντηρητική αγωγή, βιοανάδραση ή χειρουργική επέμβαση.

Κατά τη συντηρητική αγωγή ο γιατρός χορηγεί φάρμακα που μειώνουν τη συχνότητα των κενώσεων και βοηθούν στον ομαλό σχηματισμό των κοπράνων.

Η βιοανάδραση είναι μία μη επεμβατική μέθοδος κατά την οποία οι μύες εκπαιδεύονται να ελέγχουν την αφόδευση, μέσω ειδικών αισθητήρων που καταγράφουν τη λειτουργία των μυών αφόδευσης και εφαρμόζονται σε ειδικά εργαστήρια.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου έγκειται στην ηλεκτρική διέγερση των ιερών νεύρων, χειρουργική αποκατάσταση των σφιγκτήρων, χειρουργική τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα ή κολοστομία.

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι πρέπει να εφαρμόζονται από εξειδικευμένο και έμπειρο γιατρό.

Πρόληψη κατά της ακράτειας κοπράνων

Για την πρόληψη της ακράτειας κοπράνων μπορούν να εφαρμοστούν ορισμένα μέτρα για τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων.

Οι πάσχοντες συνιστάται να αποφεύγουν τρόφιμα που προκαλούν υδαρά κόπρανα ή συχνότερες κενώσεις όπως τα γαλακτοκομικά, τα πικάντικα, τα οινοπνευματώδη και οι λιπαρές τροφές και να καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ