Νόσος Crohn

Νόσος-του-Crohn-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για τη νόσο Crohn

νόσος Crohn

Τι είναι η νόσος Crohn

H νόσος Crohn είναι μια φλεγμονή κατά τόπους των τοιχωμάτων του γαστρεντερικού σωλήνα από το στόμα μέχρι και τον πρωκτό. Η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σωλήνα αλλά προσβάλλει κυρίως τις γαστρεντερικές έλικες (λεπτό και παχύ έντερο), και ειδικά το τέλος του λεπτού εντέρου (ειλεός) και το τέλος του παχέος εντέρου (ορθόν).

Αίτια της νόσου Crohn

Τα αίτια της νόσου Crohn δεν έχουν διευκρινιστεί. Υπάρχουν υποψίες ότι σχετίζεται με τα αυτοάνοσα νοσήματα. Έχει παρατηρηθεί κληρονομική προδιάθεση.

Συχνότητα εμφάνισης της νόσου Crohn

Η νόσος Crohn εμφανίζεται σε 1-10 άτομα ανά 100.000 χιλιάδες και εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες 15-40 ετών .

Συμπτώματα της νόσου Crohn

Τα συμπτώματα της νόσου Crohn έχουν το χαρακτηριστικό ότι εμφανίζονται μόνο κατά τις περιόδους κρίσεως, ενώ στα ενδιάμεσα διαστήματα ο ασθενής μπορεί να μην εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν πόνο στη κοιλιά, διάρροια, απώλεια βάρους, εμετό, ναυτία, εξάντληση , αίμα στα κόπρανα και πυρετό. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα στο συκώτι, τα μάτια, το δέρμα, τις αρθρώσεις και το ουροποιητικό.

Διάγνωση της νόσου Crohn

Η διάγνωση της νόσου Crohn γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και εμπεριστατωμένη εξέταση του ασθενούς, καθώς και τη λήψη του ιατρικού του ιστορικού. Απαραίτητη για τη διάγνωση είναι η κολονοσκόπηση και η βιοψία τυχόν ευρημάτων, η σιγμοειδής εξέταση καθώς και εξετάσεις αίματος και κοπράνων. Ακτινογραφία του λεπτού και παχέος εντέρου και μαγνητική και αξονική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά ως προς την τελική εκτίμηση του ιατρού.

Θεραπεία της νόσου Crohn

Η θεραπεία της νόσου Crohn συνίσταται στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και την πρόληψη υποτροπών και περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά και αντιβιοτικά. Σε περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Επιπλοκές της νόσου Crohn

Οι βασικότερες επιπλοκές της νόσου Crohn είναι η στένωση (ή και απόφραξη) του εντερικού σωλήνα, λόγω της δημιουργίας επουλωτικού ιστού κατά τις περιόδους ύφεσης της νόσου. Επίσης πιθανόν να δημιουργηθούν συρίγγια (ιστοί που ενώνουν το έντερο με την ουροδόχο κύστη ή τον κόλπο και σε φυσιολογικές συνθήκες δεν υπάρχουν). Άλλες επιπλοκές είναι η εκτεταμένη αιμορραγία, η διάτρηση του εντέρου και ο καρκίνος του λεπτού  και παχέος εντέρου.

Πρόγνωση της νόσου Crohn

Η θεραπεία του βασικού αιτίου της νόσου και η σωστή διατροφή δίνουν μια καλή πρόγνωση της νόσου Crohn. Σημαντική είναι και η διενέργεια επανειλημμένων ελέγχων (κολωνοσκοπήσεις) για την πρόληψη του καρκίνου του λεπτού ή του παχέος εντέρου.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για Νόσο Crohn είναι ο Γαστρεντερολόγος

Κλείστε ραντεβού με Γαστρεντερολόγο