Ακοκκιοκυτταραιμία

Ακοκκιοκυτταραιμία-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η ακοκκιοκυτταραιμία

Η ακοκκιοκυτταραιμία είναι μία πάθηση, κατά την οποία ο πάσχων παρουσιάζει έλλειψη των ουδετερόφιλων κυττάρων, της κατηγορίας δηλαδή των λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιούς και μικρόβια. Η νόσος θεωρείται επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή.

Δες ακόμα: Λευχαιμία

Που οφείλεται η ακοκκιοκυτταραιμία

Η νόσος μπορεί να οφείλεται στη λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως τα κυτταροστατικά, στην έκθεση σε ακτινοβολία ή σε αλλεργική αντίδραση. Κάποια φάρμακα είναι τοξικά και δρουν καταστροφικά απέναντι στα λευκοκύτταρα του αίματος, προκαλώντας σοβαρές βλάβες. Πριν από τη χορήγηση τέτοιων φαρμάκων πρέπει να γίνεται έλεγχος των λευκών αιμοσφαιρίων για να διαπιστωθεί σε τι επίπεδο βρίσκονται και αν είναι ασφαλής η λήψη του φαρμάκου τη δεδομένη στιγμή.

Συμπτώματα της ακοκκιοκυτταραιμίας

Η ακοκκιοκυτταραιμία είναι πολύ σοβαρή νόσος και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό για περαιτέρω διερεύνηση είναι:

•    Πυρετός
•    Ρίγη
•    Αίσθημα κόπωσης και κακουχία
•    Έλκος στο στόμα και στο φάρυγγα
•    Κυνάγχη
•    Σηψαιμία

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ακοκκιοκυτταραιμία είναι ο αιματολόγος

Διάγνωση της ακοκκιοκυτταραιμίας

Η διάγνωση της ακοκκιοκυτταραιμίας γίνεται μέσω αιματολογικών εξετάσεων, στις οποίες ελέγχονται τα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Μπορεί να απαιτηθεί εξέταση του μυελού των οστών για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις (όπως η απλαστική αναιμία).

Αντιμετώπιση της ακοκκιοκυτταραιμίας

Για την αντιμετώπιση της ακοκκιοκυτταραιμίας συνιστάται η διακοπή του υπεύθυνου φαρμάκου και η λήψη αντιβιοτικής θεραπείας. Αν η νόσος οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση συνιστάται η αποφυγή του αλλεργιογόνου. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής πρέπει να υποβάλλεται συχνά σε αιμοτολογικό έλεγχο και να του χορηγούνται φάρμακα.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η ακοκκιοκυτταραιμία

Η νόσος παρουσιάζει 40% θνητότητα.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟ