Φαινόμενο yo – yo: τι επιπτώσεις έχει στον οργανισμό μας;

Η συχνή εναλλαγή απώλειας και ανάκτησης του βάρους σώματος είναι αποτέλεσμα αποτυχίας «προσωπικών διαιτητικών προγραμμάτων» απώλειας βάρους που επαναλαμβάνονται συχνά και στην συνέχεια ακολουθούνται από αύξηση της πρόσληψης τροφής.

Δες ακόμα: Διατροφή και γονιμότητα

Στατιστικές μελέτες αναφέρουν από το ποσοστό των γυναικών και των αντρών που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα μείωσης του σωματικού βάρους, μόνο το 5% θα διατηρήσει την οποιαδήποτε απώλεια επιτύχει για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Το «φαινόμενο yoyo» δηλαδή η αστάθεια του σωματικού βάρους, μοιάζει να είναι μια φυσιολογική βιολογική αντίδραση στο μη ελεγχόμενο και ποσοτικά σημαντικό αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο.

Διατήρηση σωματικού βάρους/Management of weight loss

Τροποποίηση συμπεριφοράς

·  Η απώλεια του πλεονάζοντος βάρους και η σταθεροποίηση του σε επίπεδα κοντά σε εκείνου του «ιδανικού» αποτελεί το σκοπό και την πεμπτουσία οποιασδήποτε μεθόδου αντιμετώπισης της παχυσαρκίας
·  Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά ενός επιτυχυμένου προγράμματος ελέγχου του σωματικού βάρους είναι ο καθορισμός και η τροποποίηση εκείνων των συμπεριφορών που συμβάλλουν στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.
·  Το πιο σημαντικό συστατικό ενός διαιτολογικού προγράμματος είναι ο ασθενής. Θα πρέπει ο ασθενής/πελάτης να ενημερωθεί και να πεισθεί ότι η μείωση του βάρους καθώς και η διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του και μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων παθολογικών καταστάσεων.
·  Η διαμόρφωση και η μεταβολή της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο αντικείμενο.

Διαιτητική Προσέγγιση/Διατροφική Υποστήριξη

·   Έλεγχος των θερμίδων.
·   Εξατομικευμένη διατροφική υποστήριξη που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, πλήρη κάλυψη θρεπτικών συστατικών.
·   Ελάττωση μεγέθους μερίδας.
·   Αύξηση αριθμού γευμάτων.
·   Αργή πρόσληψη τροφής.
·   Συνεχείς συνεδρίες και παρακολούθηση.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.