Διακοπή καπνίσματος – Απόφαση για Ζωή

διακοπή καπνίσματος

διακοπή καπνίσματος

Γράφει ο Κυριακάκης Αθανάσιος, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Το κάπνισμα είναι εθισμός και ως εθισμός αποτελεί μία χρόνια ασθένεια η οποία μπορεί να αντιμετωπισθεί θεραπευτικά. Ο καπνός προκαλεί μεγαλύτερο εθισμό από την ηρωίνη ή την κοκαΐνη. Το κάπνισμα ευθύνεται για τον καρκίνο του πνεύμονα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα(στηθάγχη, εμφράγματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια), νοσήματα των περιφερικών αγγείων και αναπνευστικά νοσήματα,(ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα). Οι μισοί περίπου από τους καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα από κάποια αιτία σχετική με το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος προσφέρει μεγάλα οφέλη στην υγεία. Οι καπνιστές που διακόπτουν πριν από την  ηλικία των 35 έχουν προσδόκιμο επιβίωσης λίγο μόνο χαμηλότερο από αυτούς που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Ακόμη και η διακοπή του καπνίσματος στη μέση ηλικία βελτιώνει την υγεία και μειώνει σημαντικά τον επιπλέον κίνδυνο θανάτου.

Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία παρέχει τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία.

  • Μετά από 2 ώρες η νικοτίνη αρχίζει να απομακρύνεται από τον οργανισμό
  • Μετά από 6 ώρες η παροδική αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής υπέρτασης που προκαλείται από την νικοτίνη αρχίζει να υποχωρεί      
  • Μετά από 3-9 μήνες  ο βήχας, ο συριγμός και τα αναπνευστικά προβλήματα μειώνονται και η πνευμονική λειτουργία βελτιώνεται.
  • Μετά από 5 έτη  ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό  επεισόδιο μειώνεται στο μισό.
  • Μετά από 10 χρόνια ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα εξισώνεται με εκείνον των μη καπνιστών.

Περίπου 4 εκατομμύρια καπνιστές το χρόνο επιχειρούν να διακόψουν το κάπνισμα μόνοι τους αλλά μόνο ένα 3% με 6% το πετυχαίνουν.

Αυτό οφείλεται στην εξάρτηση των καπνιστών στη χρόνια χρήση νικοτίνης.

Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η εξάρτηση του καπνίσματος. Αυτό πραγματοποιείται με φαρμακευτική θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη. Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει αγωγή με:

  • Βαρενικλίνη ή Βουπριόνη
  • Υποκατάστατα νικοτίνης, τσίχλες και αυτοκόλλητα

Με την φαρμακευτική αγωγή το σύνδρομο στέρησης και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την διακοπή του καπνίσματος, άγχος, αδυναμία συγκέντρωσης, εφίδρωση και καταθλιπτική διάθεση εξαφανίζονται ή εμφανίζονται ελάχιστα. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας για να αρχίσει ένας καπνιστής τη φαρμακευτική αγωγή διακοπής είναι να είναι πρόθυμος να επιχειρήσει να διακόψει το τσιγάρο με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος διακοπής.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.