Πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός έλεγχος του προστάτη

Πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός έλεγχος του προστάτη

Η πλειοψηφία των αντρών αποφεύγει ακόμη και να αναφέρει το όνομα του προστάτη.  Οι περισσότεροι φοβούνται ότι η διόγκωσή του σημαίνει κάτι πολύ σοβαρό για αυτούς.

Τι συμβαίνει όμως όταν αδιαφορούν; Ποια είναι τα συμπτώματα; Πότε πρέπει να ανησυχούν; Και κυρίως, ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν προκειμένου να προληφθεί κάτι πιο σοβαρό.

Τι είναι ο προστάτης;

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστεως και περιβάλλει την ουρήθρα.  Όσο προχωράει η ηλικία, το μέγεθος του προστάτη αυξάνει.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία προστάτη. Η ίδια η αύξηση του μεγέθους από μόνη της δεν σημάνει τίποτα ιδιαίτερο.

Σημασία έχει εάν ο αδένας ο οποίος μεγαλώνει πιέζει την ουρήθρα προκαλώντας μερική απόφραξη της ροής των ούρων.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει ειδικά συμπτώματα. Είναι «αθόρυβος». Και, δυστυχώς, όταν γίνεται συμπτωματικός, τότε πρόκειται για προχωρημένο στάδιο με μεταστάσεις.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η θεραπευτική αγωγή είναι πτωχή και η πρόγνωση είναι περιορισμένη.

Πώς γίνεται ο αποτελεσματικός προληπτικός έλεγχος προστάτη;

Για τον επιτυχή προληπτικό έλεγχο, μεγάλη σημασία έχει η σωστή λήψη ιστορικού με έγκυρη πληροφόρηση για την παρούσα κατάσταση της υγείας ενός άνδρα.

Ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία για το ιστορικό του, λαμβάνεται από  την ανίχνευση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) που γίνεται με απλή αιματολογική εξέταση.

Βέβαια, η αυξημένη τιμή του ειδικού προστατικού αντιγόνου δεν σημαίνει υποχρεωτικά ύπαρξη καρκίνου, καθώς και η φυσιολογική τιμή του δεν αποκλείει ύπαρξη καρκίνου στον προστάτη. Μην επαναπαύεστε μόνο με την μέτρηση του PSA.

Ο σωστός προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει την κλινική εκτίμηση από ειδικό ουρολόγο με γνώση του PSA.

Τον τελευταίο καιρό, στην φαρέτρα του διαγνωστικού ελέγχου και της έρευνας του προστάτη έχει προστεθεί το καινούργιο και πιο σύγχρονο τρισδιάστατο υπερηχογράφημα προστάτη (3D). Είναι ειδική εξελιγμένη υπερηχογραφική εξέταση.

Με την μέθοδο αυτή δίνεται δυνατότητα να μελετηθεί τρισδιάστατα η ανατομία και παθολογία του προστάτη.

Με ειδικές τεχνικές μελετώνται τρισδιάστατα η αγγείωση του οργάνου και η αγγείωση ενός όγκου, ώστε να μπορεί ο θεράπων ιατρός να θέσει και με μεγαλύτερη ασφάλεια την διάγνωση.

Η τεχνική αυτή δίνει την μοναδική  δυνατότητα της μεγαλύτερης διαγνωστικής ακρίβειας.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.