Καρκίνος του προστάτη

Καρκίνος-προστάτη-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για τον καρκίνο του προστάτη

Επιδημιολογία του καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο , μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Η σημαντική αύξηση της νόσου μετά το 1990 οφείλεται αφενός στην αύξηση του μέσου όρου ζωής των ανδρών κι αφετέρου στην εξέλιξη των διαγνωστικών μέσων σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση των ανδρών πάνω στην πρόληψη της νόσου.

Που οφείλεται ο καρκίνος του προστάτη

Οι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη είναι:

 1. Οικογενειακό ιστορικό – Κληρονομικότητα
 2. Η φυλή. Συγκεκριμένα οι έγχρωμοι παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του προστάτη
 3. Η ηλικία και κυρίως μετά τα 50 έτη είναι κρίσιμη για την εκδήλωση αυτής της νόσου
 4. Τροφές πλούσιες σε θερμίδες και δίαιτα αυξημένη σε λίπη
 5. Η γεωγραφική εντόπιση, με έξαρση στον δυτικό κόσμο
 6. Το κάδμιο που απαντάται στα τσιγάρα και τις αλκαλικές μπαταρίες

Συμπτώματα που εκδηλώνει ο καρκίνος του προστάτη

Συνήθως στα αρχικά στάδια δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ωστόσο σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν

 • Επίσχεση ούρων
 • Παρουσία αίματος στα ούρα
 • Αποφρακτικά φαινόμενα στο ανώτερο ουροποιητικό
 • Πόνος στα πλαίσια οστικών μεταστάσεων
 • Νευρολογικά συμπτώματα

Πώς γίνεται η διάγνωση για τον καρκίνο του προστάτη

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος διαγιγνώσκεται τυχαία στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου με μέτρηση του PSA.  Ακολούθως  ο γιατρός υποβάλει τον ασθενή σε δακτυλική εξέταση από το ορθό και εφόσον τεθεί υποψία για κακοήθεια γίνεται βιοψία  στον προστάτη λαμβάνοντας δείγμα ιστού το οποίο και στέλνεται για κυτταρολογικό έλεγχο. Αυτός είναι και ο μοναδικός  τρόπος για να διαγνωστεί η νόσος.

                       ΤΙΜΗ PSA               ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ %
                            < 2,5                            αγνωστη
                          2,5 – 4                              10-20
                          4,1 – 10                                 25
                            >10                               50-60

 Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί μορφή καρκίνου που σε μεγάλο ποσοστό, εφόσον διαγνωστεί πρώιμα ,είναι ιάσιμος. Αναλόγως την περίπτωση , υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές.

Προσεκτική Παρακολούθηση : Αφορά σε ασθενείς με προσδόκιμο επιβίωσης < 10 έτη, που δεν δέχονται τις επιπλοκές της ριζικής θεραπείας

Ριζική Προστατεκτομή : Μπορεί να γίνει ανοιχτά  ή ρομποτικά και αφορά σε ασθενείς με εντοπισμένη νόσο και προσδόκιμο επιβίωσης > 10 έτη που συμφωνούν σε χειρουργική θεραπεία

Ακτινοθεραπεία : Αφορά σε ασθενείς που δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν κι έχει καλά αποτελέσματα όσον αφορά την επιβίωση για περιπτώσεις εντοπισμένης νόσου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε εξαρχής είτε σαν 2ης γραμμής θεραπεία  μετά από αποτυχία της αρχικής θεραπείας.

Ορμονική Θεραπεία : Αποτελεί θεραπευτική πρόταση επιλογής  για τους ασθενείς εκείνους που η νόσος τους  δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με οποιαδήποτε ριζική θεραπεία ή για ασθενείς με μεταστατική νόσο.

Πρόληψη κατά του καρκίνου του προστάτη

Με δεδομένο ότι ο καρκίνος του προστάτη όπως είπαμε δεν έχει συμπτώματα , ειδικά στα αρχικά στάδια , είναι σημαντική η  πρόληψη της νόσου η οποία γίνεται με  μέτρηση του PSA σε ετήσια βάση μετά την ηλικία των 50 ετών για όλους τους άνδρες . Για όσους έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό , η πρώτη μέτρηση θα πρέπει να γίνει μετά τα 45 έτη . Ακολούθως θα πρέπει να υποβάλλονται σε  ουρολογική  εξέταση και με βάση τα ευρήματα να καθορίζεται το πλάνο από τον θεράποντα  ουρολόγο.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής βοηθάει στο να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.  Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνδρες  παίρνουν προληπτικά σκευάσματα σεληνίου και βιταμίνης Ε μιας και πιθανολογείται ότι δρουν αποτελεσματικά στη μείωση εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα  γι αυτό

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον καρκίνο του προστάτη είναι ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Κλείστε ραντεβού με Ουρολόγο – Ανδρολόγο