Συμβουλές για το άγχος

συμβουλές για το άγχος

Κατ’ αρχήν αν το άγχος διαρκεί πάνω από μερικές εβδομάδες ή δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητα σας ή σας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα θα πρέπει να επισκεφτείτε ειδικό.

Ο μόνος ειδικός σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ο ψυχίατρος, ο οποίος μπορεί με ασφάλεια να σας πει αν το άγχος σας κρύβει κάποια σοβαρή ψυχική νόσο και σε κάθε περίπτωση πέρα από την διάγνωση να σας προτείνει μια ασφαλή, αποτελεσματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία. Ένας επιπλέον λόγος για να επισκεφτείτε ψυχίατρο όταν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι είναι ότι το άγχος μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας σωματικής νόσου ή αποτέλεσμα φαρμάκων που παίρνετε για άλλο λόγο και μόνο ο ψυχίατρος μπορεί να σας κατευθύνει στον ή στους κατάλληλους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για την ολοκλήρωση της διαγνωστικής διαδικασίας.

Τέλος, ο ψυχίατρος σε καμία περίπτωση δεν «καταργεί» τον ψυχολόγο και επίσης οφείλει να παραπέμπει τους ασθενείς του για ψυχοθεραπεία σε ψυχολόγο ή άλλο ψυχίατρο, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να τους αναλάβει και φυσικά να συνιστά συνέχιση της ψυχοθεραπείας εφόσον έχει ήδη ξεκινήσει ο ασθενής με κάποιον άλλο ειδικό ψυχικής υγείας.

Τώρα εφόσον το άγχος είναι περιστασιακό ή δεν είναι πολύ έντονο και δεν να σας ταλαιπωρεί και/ή δυσκολεύει ιδιαίτερα στην καθημερινότητα σας, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του:

Μην κάνετε περισσότερα πράγματα από όσα μπορείτε στην δουλειά και στο σπίτι!

Πολλές φορές αναλαμβάνουμε περισσότερες ευθύνες, εργασίες ή και υποχρεώσεις από αυτές που μπορούμε να διεκπεραιώσουμε με αποτέλεσμα να «καταπιεζόμαστε» ψυχικά. Αυτή η «ψυχική καταπόνηση», το «στρες»  σχεδόν πάντα προκαλεί ή επιδεινώνει το άγχος μας. Η λύση είναι απλή: πρέπει να μάθουμε να λέμε και «ΟΧΙ» σε μερικά πράγματα και να δούμε τι πραγματικά μπορούμε να καταφέρουμε με τις δυνάμεις και τον χρόνο που διαθέτουμε και να μην αναλαμβάνουμε τίποτε περισσότερο.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και κάνετε αυτά που σας ευχαριστούν!

Η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη από υποχρεώσεις και πίεση χρόνου που μας κάνει πολλές φορές να ξεχνάμε τον εαυτό μας. Όπως λέει και η λαική παροιμία «η πολύ δουλειά τρώει τον αφέντη», έτσι αν αφιερώνετε όλο τον χρόνο σας στην δουλειά και σε υποχρεώσεις δεν θα είναι περίεργο κάποια στιγμή να αρχίσετε να ταλαιπωρήστε από άγχος. Είναι γεγονός ότι ακόμα και 1 ώρα την ημέρα να αφιερώσετε στον εαυτό σας κάνοντας αυτό που σας ευχαριστεί θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.

Προσέξτε με την κατανάλωση καφέ και άλλων διεγερτικών!

Ενώ αναμφίβολα ο καφές μπορεί να μας ξυπνήσει και έχει ευεργετικές ιδιότητες, όταν έχετε άγχος η αυξημένη κατανάλωση καφέ θα το επιδεινώσει και μάλιστα το ίδιο μπορεί να συμβεί αν κάποιος καταναλώνει τσάι ή άλλα διεγερτικά ποτά (καφεινούχα αναψυκτικά ή energy drinks) σε μεγάλη ποσότητα. Πολλές φορές το άγχος μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυτής της «κατάχρησης καφείνης». Αν έχετε άγχος μην πίνετε πάνω από 1 καφέ την ημέρα και αντικαταστήστε τα υπόλοιπα ποτά με πράσινο τσάι το οποίο περιέχει και το αμινοξύ L-Theanine που έχει παρόμοια (άλλα πολύ ηπιότερη) δράση με τα αγχολυτικά φάρμακα και μπορεί σας ανακουφίσει από το άγχος.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ!

Αν έχετε άγχος μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί προσωρινά να σας ανακουφίσει από αυτό, αλλά μεγάλη ποσότητα ή καθημερινή του χρήση μπορεί όχι μόνο να επιδεινώσει προυπάρχων άγχος, αλλά να σας δημιουργήσει άγχος, ακόμα και να σας προκαλέσει κάποια πιο σοβαρή αγχώδη διαταραχή. Το αλκοόλ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση ως «αγχολυτικό» όχι μόνο γιατί δεν είναι, αλλά γιατί πέρα από την επιδείνωση του άγχους θα σας δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα στην ψυχική, αλλά και σωματική σας υγεία.

Εφαρμόστε την προοδευτική μυική χαλάρωση!

Η προοδευτική μυική χαλάρωση είναι μια τεχνική με την βοήθεια της όποιας, σταδιακά όλοι οι μύες του σώματος σφίγγουν και μετά χαλαρώνουν. Την μέθοδο αυτή μπορεί τε να την εφαρμόσετε ξεκινώντας από το κεφάλι και καταλήγοντας στα πόδια ή και αντίστροφα.

Αρχίστε να σφίγγετε και μετά να χαλαρώνετε έναν-έναν όλους τους μύες του σώματος, ξεκινώντας από το μέτωπο, τους μυς των ματιών, του σαγονιού, του λαιμού, των ώμων, της ωμοπλάτης και συνεχίστε μέχρι τα πέλματα. Κρατήστε κάθε ομάδα μυών σφιγμένη για 5 δευτερόλεπτα και χαλαρή για 10-15 δευτερόλεπτα, επαναλαμβάνοντας την άσκηση.

Εφαρμόστε την ελεγχόμενη αναπνοή!

Πρόκειται για μια ακόμα τεχνική χαλάρωσης. Αρχίστε μια εισπνοή μετρώντας αργά μέχρι το 4 και μετά εκπνεύστε αργά μετρώντας πάλι μέχρι το 4. Συνεχίστε με αυτό το ρυθμό για 4 λεπτά και θα νιώσετε πιο χαλαροί!

Απόσπαση προσοχής!

Αυτή είναι άλλη μία τεχνική για ανακούφιση του άγχους. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εστιάζεται την προσοχή σας σε άλλες δραστηριότητες ή σκέψεις άσχετες με τις αρνητικές σκέψεις του άγχους που συμβάλουν στην δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων. Όσο περισσότερη προσοχή δίνετε στις δραστηριότητες ή σκέψεις που σας αποσπούν την προσοχή, τόσο λιγότερο άγχος θα νιώθετε. Ένας τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να αρχίσετε να μετράτε αντίστροφα από το 1000 αφαιρώντας 7 ή 3 κάθε φορά: 1000, 993, 986, 979, 972…κτλ. Ένας άλλος τρόπος είναι για παράδειγμα, να επικεντρώσετε την προσοχή σας στο μέτρημα των κόκκινων αυτοκινήτων που περνάνε από μπροστά σας.

Μοιραστείτε τα προβλήματα σας με δικούς σας ανθρώπους!

Όταν τα κρατάμε όλα μέσα μας είναι δεδομένο ότι η ψυχική μας επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη. Πέρα από την προσωρινή ανακούφιση που νιώθουμε όταν μοιραζόμαστε τα προβλήματα μας με τους δικούς μας ανθρώπους μπορεί να μας βοηθήσουν και πρακτικά στην λύση τους.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.