Δυσμηνόρροια

δυσμηνόρροια

δυσμηνόρροια

Γράφει ο Αϊνατζόγλου Κωνσταντίνος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η δυσμηνόρροια, οι επώδυνες δηλαδή συσπάσεις της μήτρας κατά την εμμηνορρυσία, διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια εμφανίζεται στους πρώτους μήνες από την έναρξη της εμμηναρχής. Η ασθενής έχει δυνατούς κολικοειδείς πόνους στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στη μέση, που κρατούν 2 -3 μέρες. Συνήθως, συνυπάρχει ναυτία, εμετός, εξάντληση, διάρροια, πονοκέφαλος, πτώση της αρτηριακής πίεσης και νευροφυτικές διαταραχές.

Αίτια

Ανωμαλίες στη διάπλαση της μήτρας, στένωση ή σπασμός του τραχήλου, υπέρκαμψη της μήτρας και ωοθηκική δυσλειτουργία. Επίσης, ενοχοποιούνται υψηλά επίπεδα προσταγλανδινών στη μήτρα, που προκαλούν αυξημένη συσταλτικότητά της και συσπάσεις. Η ανώμαλη αυτή δραστηριότητα του μυομητρίου προκαλεί διαλείπουσα μείωση της παροχής του αίματος, με αποτέλεσμα την ισχαιμία και τον πόνο.

Θεραπεία

Αρχικά στηρίζουμε ψυχολογικά την ασθενή, ερμηνεύοντας και εξηγώντας την πάθηση και ως φαρμακευτική αγωγή συστήνουμε αντισυλληπτικά και αναστολείς προσταγλανδινών.

Η  δευτεροπαθής δυσμηνόρροια συνοδεύεται από χρόνιο πυελικό άλγος, συχνές φλεγμονές πυέλου, διαταραχή του κύκλου και μητρορραγίες.

Αίτια

Στένωση του τραχήλου, κάμψη της μήτρας, χρόνιες φλεγμονές σαλπίγγων, κύστεις ωοθηκών, ανωμαλίες της μήτρας, ινομυώματα, ενδομητρίωση, σπιράλ.

Θεραπεία

Είναι αιτιολογική και εξαρτάται από την αιτία πρόκλησης της δυσμηνόρροιας. Έτσι σε:

  • Αγγειακό σπασμό δίνουμε αγγειοδιασταλτικό
  • Στένωση τραχήλου κάνουμε διαστολή τραχήλου
  • Νευρική υπερδιέγερση ενδοτραχήλου κάνουμε διατομή ιερομητρικών συνδέσμων
  • Διαταραχή λειτουργίας ωοθηκών δίνουμε προγεστερόνη
  • Φλεγμονές χορηγούμε αντιφλεγμονώδη
  • Όγκους προβαίνουμε στην αφαίρεσή τους

Συμπληρωματικά, χορηγούμε σπασμολυτικά, αναλγητικά και ηρεμιστικά. Τέλος σε ακραίες περιπτώσεις, όπου δεν αποδίδει καμία θεραπεία και η γυναίκα υποφέρει, προτείνουμε τη διατομή του προϊερού νεύρου.

Η προεμμηνορρυσιακή τάση είναι ένα σύνδρομο που εμφανίζεται πριν από την περίοδο και η γυναίκα παρουσιάζει αίσθημα τάσης στην κοιλιά και στους μαστούς, αύξηση βάρους, κεφαλαλγία, νευρικότητα, αϋπνία, εμετούς, ναυτία.

Αιτία

Κατακράτηση νερού από τον οργανισμό

Θεραπεία

Προτείνουμε αντισυλληπτικά ή προγεστερόνη, περιορισμό πρόσληψης αλατιού, διουρητικά, ηρεμιστικά

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.