Δυσμηνόρροια
Πληροφορίες για τη δυσμηνόρροια
Τι είναι η δυσμηνόρροια
Η δυσμηνόρροια δεν αποτελεί ασθένεια αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων. Εμφανίζεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Το χαρακτηριστικό της δυσμηνόρροιας είναι ο έντονος πόνος στην κοιλιακή χώρα και ιδιαίτερα στο κάτω τμήμα της. Εμφανίζεται αρκετά συχνά στις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία αναπαραγωγής.
Επίσης, υπάρχουν δύο τύποι η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια. Πρωτοπαθής είναι η δυσμηνόρροια που εμφανίζεται αυτόματα, χωρίς κάποιο αίτιο, ένα δυο χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου. Ο πόνος μπορεί να είναι από πολύ ήπιος έως πολύ έντονος, σε πολλές γυναίκες δε τα συμπτώματα υποχωρούν καθώς αυτές μεγαλώνουν ή γίνονται μητέρες. Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια αφορά το σύνολο των συμπτωμάτων, με κυρίαρχο πάντα τον πόνο στην κοιλιακή χώρα, που προκαλείται εξαιτίας κάποιας διαταραχής του γεννητικού συστήματος.
Που οφείλεται η δυσμηνόρροια
Η δυσμηνόρροια μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες. Οι ορμονικοί παράγοντες και συγκεκριμένα οι προσταγλανδίνες που παράγονται στον οργανισμό θεωρούνται ως κύρια αιτία της δυσμηνόρροιας. Επιπλέον γυναικολογικές διαταραχές όπως: η ενδομητρίωση, η αδενομύωση και η ρήξη ωοθηκών κύστεων μπορούν να προκαλέσουν δυσμηνόρροια.
Συμπτώματα της δυσμηνόρροιας
Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται κατά τη δυσμηνόρροια είναι:
- Πόνος, εστιασμένος ή διάσπαρτος, που εμφανίζεται κυρίως με τη μορφή κράμπας στην κοιλιακή χώρα
- Ναυτία ή και εμετός, που συνοδεύουν τις κράμπες όταν αυτές είναι έντονες
- Ψυχική/ συναισθηματική φόρτιση
- Γενική αδιαθεσία και κούραση, ιδιαίτερα στο κάτω τμήμα του σώματος
- Αίσθημα πρηξίματος
Διάγνωση της δυσμηνόρροιας
Η διάγνωση για τη δυσμηνόρροια βασίζεται στον γυναικολογικό έλεγχο καθώς και στο ιστορικό της ασθενούς. Ο βασικός έλεγχος περιλαμβάνει έλεγχο της ανατομίας των γυναικολογικών οργάνων με υπέρηχο κοιλίας και πυέλου καθώς και κλινική εξέταση. Στην περίπτωση που οι πόνοι είναι έντονοι και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινά φάρμακα, ο ιατρός μπορεί να συστήσει στην ασθενή να υποβληθεί σε διαγνωστική λαπαροσκόπηση ή και υστεροσκόπηση για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
Πώς αντιμετωπίζεται η δυσμηνόρροια
Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Χορηγούνται φαρμακευτικά σκευάσματα όπως αντισυλληπτικά αλλά και σπασμολυτικά για τη μείωση του πόνου. Κάποιες φορές γίνεται τοποθέτηση ειδικού ενδομητρικού συστήματος για να ελέγχεται η αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση. Όσο για τη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια αντιμετωπίζεται ανάλογα με την αιτία από την οποία έχει προκληθεί.
Προφύλαξη από τη δυσμηνόρροια
Υπάρχουν κάποια πρακτικά μέτρα που σε περίπτωση εμφάνισης δυσμηνόρροιας που μπορούν να προφυλάξουν κάποια γυναίκα από το να μην εκδηλώνει συμπτώματα σε έντονο βαθμό. Μερικά από αυτά είναι:
- Να κάνετε ζεστό ντους ή και να χρησιμοποιείται επιθέματα θερμότητας στην περιοχή της κοιλιάς
- Να πίνετε ζεστά, μυοχαλαρωτικά ροφήματα π.χ. χαμομήλι, φασκόμηλο
- Να καταναλώνετε τροφές εμπλουτισμένες με ασβέστιο όπως ξηροί καρποί, μπρόκολο, σπανάκι
- Να εντάξετε κάποιο είδος σωματικής άσκησης καθώς βοηθάει στη μείωση του πόνου λόγω της σωστής αιμάτωσης των ιστών
- Μείωση πρόσληψης αλατιού και ζάχαρης διότι ευθύνονται για την κατακράτηση υγρών
- Τόνωση του οργανισμού με συμπληρώματα σιδήρου
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για τη δυσμηνόρροια είναι ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Κλείστε ραντεβού με Γυναικολόγο – Μαιευτήρα