Ινομυώματα

Ινομυώματα:δείτε πως αντιμετοπίζονται

Τι είναι τα ινομυώματα

Ορίζονται ως οι καλοήθεις όγκοι που η ανάπτυξή τους συμβαίνει στο εσωτερικό της μήτρας. Τα ινομυώματα ή αλλιώς και λειομυώματα οφείλουν την ονομασία τους στις λείες  ίνες που έχουν διαπλακεί με δεσμίδες συνδετικού ιστού. Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο κατά την αναπαραγωγική περίοδο της γυναίκας και κυρίως στην ηλικία άνω των 30 ετών που ή έχουν τεκνοποιήσει μια φορά ή καθόλου.

Δες ακόμα:

Αίτια εμφάνισης

Μέχρι στιγμής τα αίτια εμφάνισης ινομυωμάτων παραμένουν άγνωστα. Υπάρχει η θεωρία ότι συσχετίζονται με τα οιστρογόνα και ότι η δημιουργία τους οφείλεται στη μετάλλαξη ενός κυτάρρου που εντοπίζεται στο μυομήτριο. Τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα για να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν. Το μέγεθος των ινομυωμάτων ποκίλλει και μπορεί να είναι από πολύ μικρό σαν έναν κόκκο φακής ή πολύ μεγάλο σαν μια ποδοσφαιρική μπάλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανάπτυξή τους γίνεται αργά αλλά σταδιακά και επίσης εμφανίζονται ως πολλοί στον αριθμό.

Τα ινομυώματα κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες βάσει με το που βρίσκονται στη μήτρα:

  • Ινομυώματα υποβλεννογόνια που εντοπίζονται κάτω από το ενδομήτριο
  • Ινομυώματα ενδοτοιχικά που εντοπίζονται στα τοιχώματα της μήτρας
  • Ινομυώματα υποορογόνια που εντοπίζονται κάτω από τον ορογόνο χιτώνα της μήτρας

Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές τα ινομυώματα δεν εκδηλώνουν συμπτώματα παρά μόνο μια ενόχληση που δεν είναι εύκολο να καθοριστεί από που προέρχεται. Είναι όμως πιθανόν μια γυναίκα να εμφανίσει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Διαταραχές κατά την έμμηνο ρύση με μεγάλη διάρκεια από ότι συνηθίζεται αλλά και συνοδεία αιμορραγίας
  • Πόνος στην περιοχή της κάτω κοιλίας
  • Άσκηση πίεσης στην πύελο
  • Αιμορραγία ανάμεσα στα χρονικά διαστήματα της έμμηνου ρύσης

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τα ινομυώματα είναι ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Διάγνωση

Σε περίπτωση που κάποια γυναίκα παρουσιάσει κάποιο από τα συμπτώματα πουΙνομυώματα:δείτε πως αντιμετοπίζονται προαναφέρθηκαν ή παρατηρήσει αλλαγές στον κύκλο της θα πρέπει να επισκεφθεί το γυναικολόγο της. Συνήθως η κλινική εξέταση δείχνει την μήτρα μεγαλύτερη του φυσιολογικού αλλά και συνοδεία μια ανώμαλης επιφάνειας.

Για να εξακριβωθεί αν κάποια γυναίκα έχει ινομυώματα ο γιατρός συστήνει τις εξής εξετάσεις χωρίς να είναι απαραίτητο να διενεργηθούν όλες: υπέρηχος κοιλίας, γυναικολογικός υπέρηχος, μαγνητική τομογραφία, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση και βιοψία ενδομητρίου. Οι εξετάσεις βοηθούν στη διάγνωση γιατί κάποιες φορές δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι όντως ινομυώματα και συγχέεται με σαλπιγγίτιδα, όγκοι στις ωοθήκες ακόμη και εγκυμοσύνη.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα

Προτού αποφασιστεί ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης των ινομυωμάτων ο γιατρός λαμβάνει υπόψην του την ηλικία της γυναίκας, το αν σκέφτεται να τεκνοποιήσει ή αν έχει προηγηθεί εγκυμοσύνη αλλά και το μέγεθος των συμπτωμάτων.

Βάσει των παραπάνω πληροφοριών συστήνεται η ανάλογη θεραπεία και μπορεί να έχει την εξής μορφή:

  • Συντηρητική παρακολούθηση με τη διενέργηση γυναικολογικών εξετάσεων ανά 6 ή 12 μήνες
  • Χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας
  • Χειρουργική επέμβαση

Επιπλοκές των ινομυωμάτων

Οι επιπλοκές που προκαλούνται από τα ινομυώματα κυρίως έχουν να κάνουν με την περίοδο της εγκυμοσύνης όμως τις περισσότερες φορές δεν διατρέχεται κίνδυνος. Αυτές οι επιπλοκές συμπεριλαμβάνουν πρόκληση πρόωρου τοκετού, υποβολή σε καισαρική επέμβαση λόγω των ινομυωμάτων στο κάτω τμήμα της μήτρας, αιμορραγία αφού έχει γίνει ο τοκετός. Άλλου τύπου επιπλοκές είναι η εμφάνιση αναιμίας και πόνου λόγω εκτεταμένης αιμορραγίας, και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί πρόβλημα υπογονιμότητας.

Πρόληψη κατά των ινομυωμάτων

Όπως ήδη έχει αναφερθεί οι γυναίκες θα πρέπει να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους σε περίπτωση που εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα ή αλλαγή στον κύκλο τους.