Η νέα βιολογική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Η νέα βιολογική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες: πλάσμα εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια (PRP- Platelet Rich Plasma) και θεραπεία με βλαστοκύτταρα (BMC-Bone Marrow Cell)

Δες ακόμα: Αιμοπετάλια: θεραπεία χωρίς φάρμακα με τη βοήθεια του αίματος

Την τελευταία δεκαετία, η επιστημονική έρευνα έχει στρέψει την προσοχή της στην αναζήτηση νέων, βιολογικών μεθόδων αντιμετώπισης πολύ συχνών ορθοπαιδικών προβλημάτων.

Η αναγκαιότητα αυτή δημιούργησε έναν νέο κλάδο με το όνομα orthobiologics. Από τις τελευταίες και πλέον ελπιδοφόρες θεραπευτικές λύσεις αυτού του κλάδου είναι και η θεραπεία με αυτόλογους παράγοντες γνωστού ως PRP (Platelet Rich Plasma) και η θεραπεία με βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών (Bone Marrow Cell).

Η επάρκεια και ικανότητα συγκεκριμένων αυξητικών παραγόντων για επούλωση διαφόρων βλαβών και τραυματισμών καθώς και η παρουσία και απελευθέρωση αυτών των παραγόντων από τα  αιμοπετάλια, αποτελούν τη θεωρητική βάση της θεραπείας με PRP. Παρομοίως, στην αναπλαστική και επουλωτική ικανότητα των βλαστοκυττάρων σε συνδυασμό με αυτήν της διαφοροποίησης στηρίζεται η θεωρία της θεραπείας με βλαστοκύτταρα.

Η διαδικασία της θεραπείας με PRP η βλαστοκύτταρα αν και έχει αρκετές ομοιότητες, παρουσιάζει σημαντικές διαφορές και για αυτό θα συζητηθούν ξεχωριστά.

Θεραπεία με PRP

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και μπορεί να γίνει και στο ιατρείο. Απαιτείται η λήψη συγκεκριμένης ποσότητας αίματος με την κλασική μέθοδο της αιμοληψίας από φλέβα. Το αίμα μπαίνει σε φυγόκεντρο και διαχωρίζονται και συλλέγεται το ορώδες μέρος, το οποίο είναι στην ουσία ένα διάλειμμα από συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων.

Το διάλειμμα αυτό στη συνέχεια θα περάσει από μια διαδικασία ενεργοποίησης έτσι ώστε τα αιμοπετάλια να απελευθερώσουν τους πολύτιμους αυξητικούς παράγοντες και άλλες ουσίες που ονομάζονται κυττοκίνες.

Το τελικό στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει την έγχυση του παρασκευάσματος στο πάσχον σημείο και στη συνέχεια ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στο σπίτι του. Η θεραπεία με PRP έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση μυϊκών και τενόντιων τραυματισμών (επιταχύνει κατά πολύ τη διαδικασία της επούλωσης), σε τενοντίτιδες καθώς και σε αρχόμενες αρθροπάθειες και χονδροπάθειες.

viologiki-antimetwpish-ths-osteoartritidas1

Θεραπεία με BMC

Εδώ η διαδικασία λήψης είναι πιο απαιτητική και μπορεί να γίνει μόνο στο ελεγχόμενο περιβάλλον της αίθουσας του χειρουργείου, υπό αναισθησιολογική επίβλεψη. Το σημείο λήψης των βλαστοκυττάρων είναι η πύελος και γίνεται με οστική παρακέντηση συνήθως με τοπική αναισθησία.

Στη συνέχεια ακολουθούνται τα ίδια βήματα φυγοκέντρισης, διαχωρισμού, ενεργοποίησης και συλλογής του διαλείμματος και τελικά η έγχυσή του στην πάσχουσα άρθρωση. Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα ενδείκνυται για μέτριες και προχωρημένες οστεοαρθρίτιδες και χονδροπάθειες καθώς και σε περιπτώσεις ανθεκτικές στη θεραπεία με PRP. Εναλλακτικά μπορούν να ληφθούν βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό με συχνότερο σημείο λήψης την κοιλιακή χώρα.

viologiki-antimetwpish-ths-osteoartritidas2

Παθήσεις του αγκώνα (επικονδυλίτιδες, αρθρίτιδες), παθήσεις του γόνατος (κακώσεις και μερικές ρήξεις συνδέσμων και μηνίσκων, χονδροπάθειες, αρθρίτιδες), τενοντίτιδες και τραυματισμοί τενόντων και μυών, παθήσεις του ώμου (τενοντίτιδες του στροφικού πετάλου, μερικές ρήξεις, αρθρίτιδες), αρθροπάθειες του ισχίου κλπ.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με βιολογικούς παράγοντες είναι πολλά. Παρακάτω αναλύουμε ορισμένα από αυτά:

  • Είναι θεραπεία με υλικό που προέρχεται από τον ασθενή, γεγονός που μηδενίζει την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης ή άλλης φαρμακευτικής παρενέργειας.
  • Δεν έχει αλληλεπιδράσεις με άλλες θεραπείες που τυχών κάνει ο ασθενής και ως εκ τούτου δεν έχει και περιορισμούς (όπως πχ η χρήση κορτιζόνης ή τα αντιφλεγμονώδη).
  • Συγκριτικά με άλλες ενέσιμες ενδαρθρικές θεραπείες, απαιτείται μικρότερος αριθμός παρακεντήσεων.
  • Προσφέρει ταχύτερα και με μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματα.
  • Προάγει την επούλωση και επομένως την ριζική διόρθωση του προβλήματος και όχι μόνο την αναλγησία.

Ο μόνος περιορισμός που απαιτείται είναι η μη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για ένα χρονικό διάστημα πριν και μετά τη θεραπεία και αυτό γιατί τα αντιφλεγμονώδη, καταστέλλοντας την φλεγμονώδη αντίδραση στην οποία βασίζεται η θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες, στην ουσία εξουδετερώνουν την δράση των παραγόντων.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.