Οστεοαρθρίτιδα
Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα
Πρόκειται για φλεγμονή και εκφύλιση του χόνδρου στις διαρθρώσεις, στους σπονδύλους και στον αρθρικό θύλακα. Είναι γνωστή με το όνομα αρθριτικά και ταλαιπωρεί συνήθως άτομα προχωρημένης ηλικίας.
Δες ακόμα: Η νέα βιολογική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας
Όταν συμβαίνει σε ηλικιωμένους πρόκειται για φυσιολογική φθορά των αρθρώσεων, ενώ όταν εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών αφορά σε πάθηση που προκαλείται από τη σταδιακή εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου που υπάρχει στο κόκαλο. Απαντάται κυρίως σε γυναίκες. Τα σημεία που εμφανίζεται είναι στην πλάτη χαμηλά, στα ισχία, στα γόνατα, στους αστραγάλους, στα πόδια και στα άκρα των δακτύλων μετά την εμμηνόπαυση.
Που οφείλεται
Οφείλεται συνήθως σε χρόνια καταπόνηση των αρθρώσεων και υπερβολική φθορά τους, αλλά και στα γηρατειά. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν οι αθλητές, οι παχύσαρκοι, ένας παλαιότερο τραυματισμός και κάποια επίπονα επαγγέλματα. Η νόσος μπορεί να είναι κληρονομική. Ειδικές παθήσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα, η γονοκοκκική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να ευθύνονται για την οστεοαρθρίτιδα.
Συμπτώματα
Τα συνήθη συμπτώματα είναι η δυσκαμψία κατά τις πρωινές ώρες κυρίως, η ευαισθησία και ο πόνος στις αρθρώσεις που εμφανίζονται συνήθως το βράδυ, το πρήξιμο, η αποδυνάμωση των μυών και σε πιο βαριά περιστατικά ο τριγμός στις κινήσεις του ασθενούς.
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για την οστεοαρθρίτιδα είναι ο Ρευματολόγος
Διάγνωση
Η διάγνωση για την οστεοαρθρίτιδα γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό μετά από λεπτομερή περιγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς. Συμπληρωματικές εξετάσεις όπως η ακτινογραφία, η μαγνητική τομογραφία και οι αιματολογικές εξετάσεις απαιτούνται. Είναι σημαντικό και αυτή η νόσος να εντοπιστεί και να θεραπευθεί γρήγορα.
Πώς αντιμετωπίζεται
Η οστεοαρθρίτιδα δεν είναι ιάσιμη ωστόσο αν εντοπιστεί γρήγορα με την κατάλληλη αγωγή παρουσιάζει σημαντικά σημάδια βελτίωσης των συμπτωμάτων. Συνιστάται η χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων, με στεροειδών αντιφλεγμονωδών και φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία. Σε κάποια περιστατικά χορηγείται ένεση κορτιζόνης στο σημείο της φλεγμονής. Αν η νόσος έχει παραμορφώσει τις αρθώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση (ημιαρθροπλαστική, ολική αρθροπλαστική). Σε κάθε περίπτωση συνιστάται ξεκούραση του ασθενούς, διατήρηση θερμότητας στο σημείο και ειδικές ασκήσεις.
Επιπλοκές
Αναλόγως του σταδίου στο οποίο βρίσκεται η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατο πρόβλημα στις κινήσεις και στην σωστή λειτουργία των άκρων του ασθενούς.
Πρόληψη
Για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας συνιστάται η διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους, η αποφυγή χρήσης σε υπερβολικό βαθμό μία συγκεκριμένη άρθρωση, η τακτική άσκηση, το περπάτημα, τα ιαματικά λουτρά, το κολύμπι. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι διατροφικές καταχρήσεις, αλλά και ο σχολαστικός έλεγχος για ύπαρξη και πορεία του σακχαρώδους διαβήτη.