Τροφές για αποτοξίνωση μετά τις γιορτές

Τροφές για αποτοξίνωση μετά τις γιορτές

Οι γιορτές τελείωσαν και ακόμη και οι τελευταίοι των αδειούχων επέστρεψαν στη βάση τους. Το σώμα μας χρειάζεται πλέον να αποτοξινωθεί από τα γιορτινά γεύματα.

Μαζί με τις όμορφες οικογενειακές στιγμές καλούμαστε να αποχαιρετήσουμε και τα φορτωμένα σε θερμίδες οικογενειακά γεύματα, καθώς το σώμα μας χρειάζεται πλέον να αποτοξινωθεί και να ανακτήσει την εικόνα που είχε πριν τις γιορτές ή ακόμη και να τη βελτιώσει.

Ο φυσικός τρόπος αποτοξίνωσης του οργανισμού περιλαμβάνει την κατανάλωση κάποιων συγκεκριμένων τροφών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν νερό και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνες, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούν κάποιες λειτουργίες του οργανισμού, και έτσι, να συμβάλλουν στη  φυσική αποτοξίνωσή του.

Το νερό έχει πλούσια για τον οργανισμό θρεπτικά στοιχεία, προσφέρει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ με την τακτική κατανάλωσή του απομακρύνονται οι περιττές τοξίνες από το σώμα. Είναι σημαντικό να μην αμελούμε να πίνουμε αρκετό νερό ημερησίως, καθώς τα θρεπτικά στοιχεία του δεν υποκαθίστανται από άλλα αφεψήματα.

Πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες προσφέρει στον οργανισμό μας και το τσάι. Το τσάι διατίθεται σε διάφορες γεύσεις και μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα σε καθημερινή βάση. Το τσάι ενισχύει το μηχανισμό διούρησης και βοηθά στην αποβολή των περιττών τοξινών.

Οι φρουτοχυμοί βοηθούν επίσης στην αποτοξίνωση του οργανισμού, αλλά και στην τόνωσή του. Ο ρόλος τους είναι ενισχυτικός για το ανοσοποιητικό σύστημα και την ευεξία του σώματος, ενώ βελτιώνουν την υγεία  του δέρματος, αναπληρώνουν την ενέργεια και ενισχύουν τις επιδόσεις.

Τα ψάρια μας προσδίδουν την απαραίτητη για τον οργανισμό πρωτεΐνη και υποκαθιστούν την πρωτεΐνη των ζωικών προϊόντων. Τα ψάρια έχουν πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες και στην πλειοψηφία τους, χαμηλή θερμιδική αξία. Μετά από τα πλούσια γεύματα που καταναλώσαμε μέσα στις γιορτές, τα ψάρια αποτελούν ένα ελαφρύ γεύμα με πολύ σημαντική ευεργετική δράση και θρεπτικές ουσίες.

Τα μπαχαρικά ενεργοποιούν το φυσικό μηχανισμό αποτοξίνωσης και μπορούν να υποκαταστήσουν την κατανάλωση αλατιού, η οποία οδηγεί σε κατακράτηση υγρών.

Φυσικά, αξίζει να αναφερθεί ότι πολύ σημαντική για την διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης είναι η άσκηση. Η άσκηση βελτιώνει σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, ενώ μας βοηθά να αποκτήσουμε καλοσχηματισμένο σώμα και όμορφη σιλουέτα.

Καθοριστικό ρόλο για την ευεξία και για την «ανάκαμψη» του οργανισμού μετά τα ξενύχτια των γιορτών είναι φυσικά ο ύπνος. Ένας καλός ποιοτικά αλλά και ποσοτικά ύπνος καταφέρνει να ξεκουράσει και να επαναφέρει το σώμα και το πνεύμα σε υγιή επίπεδα.

Η αποτοξίνωση είναι σημαντική για την υγεία του οργανισμού και για τη διατήρηση της ευεξίας, ενώ αποτελεσματική είναι και η βελτίωση που επιφέρει στην υγεία του δέρματος.

 

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.