Το φθόριο κατά της τερηδόνας

Το φθόριο κατά της τερηδόνας

τερηδόνα

Το φθόριο και η τοπική φθορίωση μαζί με υγιεινή διατροφή και καλή στοματική υγιεινή συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη της τερηδόνας.

Τι είναι το φθόριο;

Το φθόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που συναντάται στη φύση και, σε μικρές συγκεντρώσεις, το νερό και σε τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά. Έχει αποδειχθεί ότι το φθόριο προστατεύει από την εμφάνιση τερηδόνας και συναντάται σε διάφορα οδοντιατρικά σκευάσματα, όπως οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, βερνίκια και τζελ.

Πώς βοηθά το φθόριο στην πρόληψη της τερηδόνας;

Το φθόριο συμβάλει στην ενασβεστίωση της αδαμαντίνης (σμάλτου) των δοντιών και εμποδίζει την απώλεια ανόργανων συστατικών, λόγω της παραγωγής οξέων από τα βακτήρια του στόματος που μεταβολίζουν τους διάφορους υδατάνθρακες (σάκχαρα κτλ.) που καταναλώνουμε. Επίσης, το φθόριο εμφανίζει και μια ήπια αντιμικροβιακή δράση. Ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας ελαττώνεται ακόμη περισσότερο, όταν η χρήση του φθορίου συνδυάζεται με υγιεινή διατροφή και καλή στοματική υγιεινή.

Πόσο ασφαλές είναι το φθόριο;

Έχει τεκμηριωθεί από πολλές έρευνες εδώ και πολλά χρόνια ότι η χρήση του φθορίου είναι ταυτόχρονα ασφαλής και αποτελεσματική στην πρόληψη της τερηδόνας. Η μόνη πιθανή παρενέργεια που έχει συσχετιστεί με την κατανάλωση φθοριούχων σκευασμάτων σε μικρή ηλικία είναι η φθορίαση των μονίμων δοντιών, που συνήθως είναι ήπια και εμφανίζεται ως μικρές λευκές γραμμές ή στίγματα. Αυτά μπορεί να περάσουν απαρατήρητα ή να χρειαστούν συντηρητικές αισθητικές παρεμβάσεις σε μεγαλύτερη ηλικία.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι από τα 45.000 σχετικά επιστημονικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα αποδεικνύεται ότι το φθόριο, αν χρησιμοποιούνται σωστά τα σκευάσματα που το περιέχουν, δεν εμφανίζει καμία παρενέργεια στη γενική υγεία. Πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως καταναλώνουν φθοριωμένο νερό, που έχει οδηγήσει σε βελτιωμένα επίπεδα στοματικής και επακόλουθα γενικότερης υγείας.

Τι είδος και ποσότητα οδοντόκρεμας θα πρέπει να χρησιμοποιεί το παιδί μου;

Ο καθαρισμός του στόματος πρέπει να αρχίζει από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού. Από την ηλικία 6 μηνών έως και 5 ετών, η περιεκτικότητα της οδοντόκρεμας σε φθόριο συνιστάται να είναι 1000 ppm και η συχνότητα βουρτσίσματος δύο φορές ημερησίως, η μία από τις οποίες οπωσδήποτε βράδυ. Η ποσότητα της οδοντόκρεμας για παιδιά 2-5 ετών πρέπει να είναι μεγέθους μικρού μπιζελιού, ενώ για παιδιά κάτω των 2 ετών πρέπει να είναι ένα επίχρισμα στην οδοντόβουρτσα.

Τι είναι η τοπική φθορίωση;

Η τοπική φθορίωση είναι ένα αποτελεσματικό μέσο πρόληψης της τερηδόνας που εφαρμόζεται στο ιατρείο πάνω στο σμάλτο των νεογιλών και μόνιμων δοντιών. Τα διάφορα σκευάσματα τοπικής φθορίωσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο και δρουν με διαφορετικό τρόπο από τα φθοριούχα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο σπίτι και έχουν πιο χαμηλή περιεκτικότητα. Ο παιδοδοντίατρος χρησιμοποιεί είτε τζελ που εφαρμόζει με τη βοήθεια πλαστικών δισκαρίων είτε βερνίκι που επαλείφει στα δόντια με ειδικά πινελάκια.

Η φθορίωση είναι μια διαδικασία απλή και ασφαλής και συνήθως γίνεται δύο φορές τον χρόνο. Σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, πρέπει να γίνεται 3-4 φορές τον χρόνο. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη ιστορικού εμφάνισης τερηδόνας, αυξημένη κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και ποτών, ξηροστομία και εφαρμογή ορθοδοντικών μηχανημάτων στο στόμα (όπως σιδεράκια).

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.