Τερηδόνα

teridona

Τι είναι η τερηδόνα

Η τερηδόνα είναι μια πάθηση των δοντιών που μπορεί να συμβεί στον καθένα με μεγαλύτερη συχνότητα σε παιδιά και νέους. Ορίζεται ως η φλεγμονή που προσβάλλει την περιοχή του δοντιού δημιουργώντας μικρές κοιλότητες –  τρύπες.

Δες ακόμα: Οδοντιατρική φροντίδα στη σχολική και προσχολική ηλικία

Που οφείλεται η τερηδόνα

Όπως αναφέρθηκε ήδη η τερηδόνα είναι η φθορά που παρουσιάζεται στα δόντια. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ο πιο βασικός λόγος εμφάνισης τερηδόνας είναι ότι τα βακτήρια του στόματος τα οποία αναπτύσσονται μετά την κατανάλωση τροφής, παράγουν οξέα τα οποία μένουν στα δόντια προκαλώντας βλάβες στους ιστούς των δοντιών. Επίσης η μη σωστή υγιεινή των δοντιών αλλά και η υπερκατανάλωση γλυκών και οινοπνευματωδών ποτών συντελούν στην αύξηση της εμφάνισης τερηδόνας.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η τερηδόνα

Η τερηδόνα εμφανίζει διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης και με το εύρος της φθοράς στα δόντια. Τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς είναι:

  • Πόνος στα δόντια ιδιαίτερα κατά την διαδικασία φαγητού αλλά και κατά την κατανάλωση υγρών. Παίζει ρόλο η θερμοκρασία, ζεστό και κρύο. Μερικές φορές ο πόνος διαρκεί και μετά το φαγητό.
  • Κίτρινο υγρό γύρω από το δόντι λόγω της μόλυνσης
  • Ευαισθησία κατά το βούρτσισμα

Διάγνωση της τερηδόνας

Η διάγνωση της τερηδόνας γίνεται από τον οδοντίατρο με έναν απλό κλινικό έλεγχο.

Πώς αντιμετωπίζεται η τερηδόνα

Η αντιμετώπιση της τερηδόνας γίνεται με βάση τη βλάβη που παρουσιάζει το δόντι και αποφασίζεται από τον θεράποντα ιατρό. Οι συχνότερες θεραπείες είναι η απονεύρωση, τα σφραγίσματα, η τοποθέτηση θήκης και σε προχωρημένο στάδιο βλάβης μπορεί να γίνει ολική αφαίρεση του δοντιού.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η τερηδόνα

Αν δεν διαγνωσθεί και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να δημιουργήσει διάφορες επιπλοκές. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι:

  • Απόστημα
  • Πόνος στα δόντια
  • Δυσκολία στη μάσηση
  • Απώλεια δοντιών

Πρόληψη κατά της τερηδόνας

Η σωστή στοματική υγιεινή των δοντιών – το σωστό και συχνό δηλαδή βούρτσισμα των δοντιών βοηθάει στην πρόληψη της τερηδόνας. Ο καθένας είναι εύκολο να εφαρμόσει τα παρακάτω βήματα ώστε να αποφύγει τυχόν βλάβες στα δόντια:

  • Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται μετά από κάθε γεύμα
  • Να μην γίνεται υπερκατανάλωση γλυκών
  • Καλό είναι να χρησιμοποιούνται φθοριούχα διαλύματα για πλύσεις

Τέλος, όσο πιο συχνά επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπισθεί οποιαδήποτε φθορά στα δόντια.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την τερηδόνα είναι ο οδοντίατρος

Κλείστε ραντεβού με οδοντίατρο