Τι είναι το Holter ρυθμού

holter ρυθμού

Το  Holter ρυθμού είναι ένα φορητό καταγραφικό της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Είναι δηλαδή μια συσκευή που συλλέγει και αποθηκεύει  ένα συνεχές ηλεκτροκαρδιογράφημα διάρκειας τουλάχιστον 24 ωρών.

Δες ακόμα: Κολπική Μαρμαρυγή: διάγνωση και θεραπείες

Το όνομα του  το οφείλει  στον Αμερικάνο φυσικό   Norman J. Holter  που το επινόησε το 1949. Αποτελείται από την κυρίως συσκευή που φέρει την μπαταρία και 3 έως 10 καλώδια που με αυτοκόλλητα θα προσαρμοστούν σε συγκεκριμένες περιοχές του θώρακα σας.

Πότε χρησιμοποιείται;

Όταν ο ιατρός σας κρίνει ότι τα συμπτώματα σας μπορεί να οφείλονται σε αρρυθμίες και δεν είναι δυνατόν να τεθεί διάγνωση με το απλό καρδιογράφημα.

Αν παρουσιάζετε ταχυκαρδίες, “φτερουγίσματα”,  προλιποθυμικά ή λιποθυμικά επεισόδια ο ιατρός σας θα ζητήσει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αν κατά την διάρκεια του ηλεκτροκαρδιογραφήματος παρουσιάζετε τα προαναφερόμενα συμπτώματα τότε μπορεί να τεθεί ή να αποκλειστεί η διάγνωση μιας αρρυθμίας. Πολύ συχνά όμως τα συμπτώματα αυτά είναι μικρής διάρκειας και σπάνια οπότε για την σωστή τους διερεύνηση θα χρειαστεί μια παρατεταμένη παρακολούθηση της καρδιάς σας με μια συσκευή Holter. Ανάλογα με την σπανιότητα των συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστεί 24ωρη ή πολυήμερη παρακολούθηση.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Να μην βρέξετε την συσκευή διότι γενικά δεν είναι αδιάβροχη. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να κάνετε ένα μπάνιο πριν το ραντεβού σας. Δεν χρειάζεται να διακόψετε την φαρμακευτική σας αγωγή για να κάνετε την εξέταση εκτός και αν σας το ζητήσει ο ιατρός σας

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος;

Φέροντας μια συσκευή Holter δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο καθώς λειτουργεί με πολύ χαμηλή τάση ρεύματος. Σπάνια μπορεί να υπάρξει ένας ήπιος δερματικός ερεθισμός στην περιοχή πρόσφυσης των αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη;

Είναι μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία. Όταν προσέλθετε στο ραντεβού σας, ιατρός ή εξειδικευμένο νοσηλευτικό  προσωπικό, θα προσαρμόσει με ειδικά αυτοκόλλητα (ηλεκτρόδια) τα καλώδια του Holter στον θώρακα σας. Συνήθως δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί ο στηθόδεσμος στις γυναίκες, στους άνδρες ωστόσο μπορεί να χρειαστεί τοπικό ξύρισμα. Οι συσκευή είναι αρκετά μικρή ώστε με ένα κοντομάνικο φανελάκι να καλύπτεται  πλήρως. Επιστρέφετε στην καθημερινότητα σας χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Αν παρουσιάσετε συμπτώματα καλά είναι να σημειώσετε την ώρα που εμφανίστηκαν για να διευκολύνετε την επεξεργασία των δεδομένων. Επιστρέφετε για την αφαίρεση της συσκευής  την ημέρα και ώρα που σας υποδείξουν.

Αποτελέσματα

Τα δεδομένα που συλλέγονται από την συσκευή πρέπει να αναλυθούν από καρδιολόγο με την βοήθεια ειδικού διαγνωστικού προγράμματος και να συγκριθούν με τις σημειώσεις σας. Η διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετή ώρα, γι’αυτό η γνωμάτευση του ιατρού δίνεται συνήθως την επόμενη ημέρα. Τα αποτελέσματα της εξέτασης πρέπει να συνεκτιμηθούν από τον θεράποντα καρδιολόγο για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.