Τι είναι ο ψυχολόγος και σε τι μπορεί να σε βοηθήσει;

Τι είναι ο ψυχολόγος και πώς μπορεί να σε βοηθήσει

Τι είναι ο ψυχολόγος και πώς μπορεί να σε βοηθήσειΜε λένε Ρία και είμαι καλά. Ή έτσι πρέπει να είμαι ή έτσι θέλουν να είμαι, αλλά το ερώτημα είναι: Είμαι; Κι αν δεν είμαι, πόσο κακό είναι αυτό;

Τι είναι ο ψυχολόγος και ποιο είναι το αντικείμενό του;

Ο ψυχολόγος, αν ψάχναμε να βρούμε τον ορισμό, είναι ο ειδικός επιστήμονας που ασχολείται με την ψυχή. Πιο συγκεκριμένα, ασχολείται με την έρευνα σχετικά με τις ιδιότητες που συνθέτουν ένα ανθρώπινο ον, την προσωπικότητα, την συμπεριφορά, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και το πώς αυτά επηρεάζουν τη λειτουργικότητά μας και την επαφή μας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αλλά ανάλογα με την ειδικότητα και με την προσπάθεια αλλαγής όλων των παραπάνω αν παρατηρήσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι οι σχέσεις μας πάνε χειρότερα ή ότι εμείς νιώθουμε άγχος, φόβο, θλίψη πολύ περισσότερο από ό, τι θα ήταν επιθυμητό. Δεν θα επεκταθώ στις ψυχικές ασθένειες, γιατί δε θα τελειώσουμε ποτέ, θα επισημάνω μόνο ότι όπως νοσεί το σώμα κατ’ αναλογία νοσεί και η ψυχή και πολλές φορές σε συνδυασμό.

Άλλωστε, αυτά τα δυο δεν είναι δυνατό να τα δούμε τελείως χωριστά, ακόμα και εκείνοι που δεν δέχονται την ύπαρξη της ψυχής, αν μη τι άλλο δέχονται ότι κάτι υπάρχει που μας κινητοποιεί και ας μην έχει όνομα.

Αυτό λοιπόν είναι το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται ο ψυχολόγος. Και μια και είναι το αντικείμενο μας θα έπρεπε να το παίζουμε στα δάχτυλα, όσον αφορά το δικό μας εσωτερικό κόσμο. Σωστά; Σύμφωνα με αυτή τη λογική, επομένως, οι γιατροί δεν αρρωσταίνουν ποτέ ή οι δάσκαλοι τα ξέρουν όλα. Παρ’όλα αυτά κάποιος ίσως αναρωτηθεί: «μα αφού έχεις προβλήματα και εσύ τότε πώς θα λύσεις τα δικά μου;»

Κατανοητή η απορία αλλά από την άλλη ποιος  είπε ότι αυτός είναι ο ρόλος ενός ψυχολόγου; Κανείς και ποτέ δεν μπορεί να αλλάξει, αν δεν το θέλει και ο ίδιος και δίχως να κάνει συνειδητή προσπάθεια. Ναι, μπορώ να σου δώσω κατεύθυνση αν μου το ζητήσεις, ναι, μπορώ να σε διευκολύνω να πάρεις μια απόφαση, αλλά δε μπορώ να σε κάνω ευτυχισμένο, δεν μπορώ να σου αλλάξω τη ζωή αν δε δουλέψεις και εσύ γι’ αυτό.

Εκτός κι αν αυτό για το οποίο έσπευσες να δεις έναν ψυχολόγο είναι τελικά τόσο απλό, που ίσως το μόνο που ήθελες είναι επιβεβαίωση, γι’ αυτό που ήξερες εξαρχής και ο ίδιος. Και όσον με αφορά είμαι σίγουρη ότι μετά από τη συνάντησή μας θα έχω έρθει και εγώ λίγο πιο κοντά στη λύση και των δικών μου «ερωτημάτων» ζωής.

Η ψυχοθεραπεία είναι πάνω και πρώτα από όλα σχέση ανθρώπων και μέσα από αυτή γινόμαστε και οι δύο καλύτεροι (και γιατί όχι ευτυχισμένοι), έστω και αν γίνεται με τρόπο που δεν είχες ποτέ φανταστεί, με πόνο, με χαρά αλλά κυρίως με τη δική σου αλήθεια. Γι’ αυτό και ο ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να βοηθήσεις τον εαυτό σου.

 

 

 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.