Τι είναι η κήλη και πως διορθώνεται

κήλη

κήλη

Γράφει ο Γκιουζέλης Δημήτριος, Γενικός Χειρουργός συνεργάτης του doctoranytime.gr

Τι είναι η κήλη;

Η κήλη παρουσιάζεται όταν ένα τμήμα  ενός εσωτερικού οργάνου προπίπτει-προεξεχει   από ένα αδύναμο  σημείο του μυϊκού-κοιλιακού τοιχώματος. Οι κήλες προκύπτουν από το συνδυασμό μυϊκής αδυναμίας και τραυματισμού.

Πως παθαίνει κανείς κήλη;

Στους ενήλικες συχνά οι κήλες  οφείλονται σε άρση βαρών , παχυσαρκία, επίμονο βήχα ή φτέρνισμα, εγκυμοσύνη ή προβλήματα των  κενώσεων του εντέρου και προβλήματα ούρησης. Μια πρόσφατη εγχείρηση στην κοιλιακή περιοχή είναι επίσης ένας λόγος που μπορεί να δημιουργηθει μια κήλη, λόγω αδυναμίας του μυϊκου ιστού.

Υπάρχουν διαφόροι τύποι κήλης;

Υπάρχουν αρκετοί τύποι κήλης. Οι κήλες παίρνουν την ονομασία τους από το σημείο του σώματος στο οποίο παρουσιάζονται . Οι πιο γνωστές είναι :

  • Βουβωνοκήλη , η οποία είναι κοινή στους άντρες. Μια βουβωνοκήλη προκύπτει όταν ένα μέρος του εντέρου προεξέχει στο κάτω μέρος της κοιλιάς κοντά στη βουβωνική χώρα.
  • Ομφαλοκήλη , που είναι συχνότερα στα νεογέννητα κάτω των έξι μηνών. Την ομφαλοκήλη χαρακτηρίζει το εξόγκωμα στην περιοχή του ομφαλού όταν το μωρό κλαίει.  Αυτό το είδος κήλης μπορεί να  διορθωθεί από μόνη της χωρίς χειρουργική επέμβαση.
  • Μηροκήλη, παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες και μοιάζει με την βουβωνοκήλη.
  • Κοιλιοκήλη , η οποία επίσης είναι πιο κοινή στου άντρες. Η κοιλιοκήλη προκύπετι όταν μέρος του εντέρου προεξέχει στην κοιλιακή χώρα μεταξύ του ομφαλού και του στέρνου.  Χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί.
  • Μετεγχειρητική κήλη , η οποία παρουσιάζεται όταν μια προηγηθείσα εγχείρηση έχει αποδυναμώσει το κοιλιακό τοίχωμα ή κάποια μόλυνση μετά από την εγχείρηση καθυστερεί την επούλωση του τραύματος.Περίπου το 25 με 30% των ασθενών θα πάθουν μετεγχειρητική κήλη αν υπάρξει μόλυνση μετά το χειρουργείο.

Θεωρείται επείγον περιστατικό η εμφάνιση μιας κήλης;

Οι περισσότερες κήλες δεν χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι  άνθρωποι ζουν αρκετό καιρό με την κήλη , πριν απευθυνθούν σε γιατρό. Υπάρχει όμως και ένας τύπο κήλης σε ενήλικες ,που χρήζει άμεση εκτίμηση και χειρουργική αντιμετώπιση.  Όταν η προεξοχή προκαλεί μειωμένη ροή του αίματος στο έντερο, ο ιστός του εντέρου μπορεί να νεκρωθεί. Αυτή είναι η ονομαζόμενη  περιεσφυγμένη κήλη. Τα συμπτώματα αυτού του τύπου κήλης είναι ο έντονος πόνος και η ευαισθησία. Ναυτία και έμετος μπορεί επίσης να παρουσιαστούν λόγω της απόφραξης  του εντέρου.

Τι είδους εγχειρήσεις γίνονται για να διορθωθεί μια κήλη;

Υπάρχουν τρείς  τρόποι αποκατάστασης και ο γιατρός σας θα κρίνει την κατάλληλη για σας, με βάση την υγεία σας, προηγούμενες επεμβάσεις  και την ικανότητα επούλωσης του σώματος σας.

  • Αποκατάσταση κλασική.  Γίνετε με ράμματα που τοποθετούνται σε ευθεία γραμμή στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Αποκατάσταση με πλέγμα. Περιλαμβάνει την χρήση ενός προσθετικού ή βιολογικού  πλέγματος όταν δεν μπορεί να διορθωθεί με την κλασική αποκατάσταση.
  • Μεικτή αποκατάσταση. Το κοιλιακό τοίχωμα και η κήλη διορθώνονται με συνδυασμο των δύο πρώτων .

Ποιος σκοπός του πλέγματος;

Το πλέγμα χρησιμοποιείται σε κάποιες πολύπλοκες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα, αν υπάρχει ανησυχία ότι η περισσότερη πίεση που δημιουργείται στους μύες από την τομή ίσως επηρεάσει την επούλωση του τραύματος. Το πλέγμα τοποθετείται  κάτω από το μυ , σε μεγαλύτερες διαστάσεις από το άνοιγμα ώστε να δημιουργήσει ένα φράγμα. Το σώμα θα δημιουργήσει ιστό  που θα ενσωματώνει το πλέγμα σαν μέρος του κοιλιακού τοιχώματος  και θα το κρατάει σταθερό. Κατά την εγχείρηση τα πλέγμα μπορεί να συρραφεί και μπορεί και όχι.

Χρειάζομαι πλέγμα για να διορθωθει η κήλη μου;

Δεν είναι απαραίτητο.Μια τεχνική  που ονομάζεται «διαχωρισμός των ιστών»  μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση του πλέγματος. Αυτή η διαδικασία γίνεται  χρησιμοποιώντας το δικό σας ιστό από το κοιλιακό σας τοίχωμα. Ο χειρουργός σας θα σας ενημερώσει αν μπορείτε να κάνετε αυτήν την τεχνική.

Το πλέγμα απο προηγούμενες επεμβάσεις πρέπει να διορθωθεί;

Αν το πλέγμα έχει εκτεθεί, φθαρεί , μολυνθεί  ή ενοχλεί το έντερο θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Είναι απαραίτητο να χειρουργηθώ για την κήλη μου;

Η αποκατάσταση της κήλης οποιασδήποτε μορφής είναι ένα σχετικά εύκολο χειρουργείο. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη γιατί υπάρχει πάντα ο σχετικός κίνδυνος της περίσφυξης, μιας κατάστασης που περιπλέκει το χειρουργείο και έχει σημαντικούς κινδύνους για νέκρωση του εντέρου αλλά και για την ίδια τη ζωή του ασθενούς. Η επέμβαση γίνεται αναλόγως με γενική ή τοπική νάρκωση που εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της κήλης.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.