Τι είναι η φίμωση και πού οφείλεται;

Τι είναι η φίμωση και πού οφείλεται;

Φίμωση είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία δε είναι δυνατή η αποκάλυψη της βαλάνου έλκοντας προς τα πίσω την ακροποσθία. Πραγματική φίμωση σπάνια παρατηρείται σε παιδιά κάτω των 2 ετών.

Κατά τη γέννηση η βάλανος είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί στο 4% των νεογνών. Με την πρόοδο της ανάπτυξης μεγαλώνει και ο χώρος μεταξύ πόσθης και βαλάνου, με αποτέλεσμα στην ηλικία 6 μηνών να αποκαλύπτεται στο 20% των βρεφών και στην ηλικία του ενός έτους στο 50%.

Θα πρέπει να γίνεται σύσταση προς τους γονείς να αποφεύγουν βίαιη αποκάλυψη της βαλάνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παραφίμωση και βαλανίτιδα ή σε ρήξη της ακροποσθίας με αποτέλεσμα ίνωση και πάχυνση.

Πού οφείλεται η φίμωση;

Η συχνότερη αιτία πραγματικής φίμωσης που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία είναι η χρόνια φλεγμονή, λόγω της κακής τοπικής υγιεινής. Στους διαβητικούς, η χρόνια βαλανοποσθίτιδα με κατάληξη τη φίμωση μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα του σακχαρώδους διαβήτη. Σπανιότερα, η φίμωση είναι δυνατόν να υποκρύπτει νεοπλάσματα του πέους. Η φίμωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση ή τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ η δημιουργία ραγάδων είναι επώδυνη. Αν η φίμωση δεν θεραπευτεί, η μη αποκάλυψη της βαλάνου, την εκθέτει σε χρόνια φλεμονώδη κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση.

Ποια είναι η θεραπεία της φίμωσης;

Η θεραπεία της φίμωσης είναι χειρουργική. Η επέμβαση περιτομής γίνεται με τοπική νάρκωση και δεν απαιτείται νοσηλεία.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.