Τα παιδιά μας και……τα μάτια τους!

οφθαλμίατρος και παιδιά

Γράφει η Γρηγορίου Δήμητρα, Οφθαλμίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η όραση είναι η κορυφαία αίσθηση για τον άνθρωπο.Το 85% των πληροφοριών που προσλαμβάνει ο εγκέφαλός μας από το εξωτερικό περιβάλλον είναι εικόνες.

Η ανάπτυξη και η ολοκλήρωση της οπτικής οδού  πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της ζωής του παιδιού.

Οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση των οφθαλμών ,που θα εμποδίσει τη φυσιολογική ανάπτυξη στα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής του παιδιού , θα καταλήξει μόνιμα ,για όλη του τη ζωή ,σε χαμηλή όραση (αμβλυωπία )εφόσον δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Γι αυτό και είναι απαραίτητος ο οφθαλμολογικός έλεγχος στα παιδιά , από τη γεννησή τους , μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα

Πότε θα πρέπει να ελέγχεται οφθαλμολογικά ένα παιδί;

Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση πρέπει να είναι υποχρεωτική τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού και να γίνεται από οφθαλμίατρο.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους το παιδί πρέπει να ελέγχεται εκ νέου οφθαλμολογικά ειδικά εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικής πάθησης, υψηλής αμετρωπίας, ανισομετρωπίας, αμβλυωπίας ή στραβισμού.

Οι λοιπές συνήθεις οφθαλμολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται στην ηλικία των 2 ετών , των 3-4 ετών και με την έναρξη των μαθημάτων στο δημοτικό σχολείο.Ακολούθως πρέπει να εξετάζεται ετησίως.

Ένα παιδί που δεν μιλάει ή δεν ξέρει τα γράμματα και τους αριθμούς πως θα εξετασθεί;

Η οφθαλμολογική εξέταση στα παιδιά θα πρέπει να είναι αντικειμενική και να μη στηρίζεται στις απαντήσεις τους , οι οποίες σπάνια είναι αξιόπιστες  μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Η εξέταση θα πρέπει να εκτελείται με ταχύτητα αλλά και υπομονή γιατί το παιδί γρήγορα κουράζεται , σε ευχάριστο περιβάλλον και να είναι ενδιαφέρουσα.

Ελέγχεται η κινητικότητα των  ματιών στις διάφορες βλεμματικές θέσεις,  η σύγκλιση , η χρωματική αντίληψη και η στερεοσκοπική όραση. Η εξέταση της οπτικής οξύτητας γίνεται ανάλογα με την ηλικία με διαφορετικά τεστ με κυκλοπληγία ή μη. Ο έλεγχος  ολοκληρώνεται με τη σχισμοειδή λυχνία και την εξέταση του βυθού.

 Ποιές διαταραχές της όρασης αφορούν την παιδική & σχολική ηλικία;

Οι βασικότερες διαταραχές της όρασης που αφορούν την παιδική ηλικία είναι:

Υπάρχει πρόβλημα όταν ένα παιδί κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση;

Στα περισσότερα παιδια αρέσει να κάθονται πολύ κοντά στην τηλεόραση . ΑΝ δεν υπάρχουν άλλα ευρήματα αυτή η συμπεριφορά θεωρείται φυσιολογική.

Ενα παιδί παραπονιέται για κεφαλαλγίες . Έχει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες κεφαλαλγίας . Η εξέταση πρέπει να ξεκινήσει από τον παιδιατρό του . Οι πιο πολλοί παιδίατροι θα περαπέμψουν το παιδί και στον οφθαλμίατρο για έλεγχο τυχόν διαθλαστικών ανωμαλιων  αν και τις περισσότερες φορές οι κεφαλαλγίες δεν προκαλούνται από οφθαλμολογικά προβληματα.

Ενα παιδί που διαβάζει πολύ μπορεί να αποκτήσει μυωπία;

Οι δραστηριότητες που απαιτούν την αίσθηση της όρασης δεν μεταβάλλουν την διαθλαστική κατάσταση των ματιών τους . Πιο απλά , δεν μπορεί ένα παιδί να αναπτύξει μυωπία επειδή διαβάζει πολύ.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.