Συρρίκνωση κάτω ρινικών κογχών με ραδιοσυχνότητες

ρινικές κόγχες

ρινικές κόγχες

Γράφει ο Συλλιγαρδάκης Νικόλαος, Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) συνεργάτης του doctoranytime.gr

Τι είναι οι ρινικές κόγχες;

Οι ρινικές κόγχες είναι σχηματισμοί που βρίσκονται στο πλάγιο τοίχωμα της ρινικής κοιλότητας.  Η κάτω ρινική κόγχη (Concha nasalis inferior) μεγαλύτερη από όλες όπως φαίνεται και στην εικόνα, εμφανίζει κεφαλή, σώμα και ουρά και καλύπτεται από παχύ βλεννογόνο, ο οποίος περιέχει πολυάριθμα φλεβώδη πλέγματα. Η μέση ρινική κόγχη (Concha nasalis media) Ο βλεννογόνος της είναι παχύς και αγγειοβριθής. Η άνω ρινική κόγχη (Concha nasalis superior) είναι η μικρότερη όλων, βρίσκεται κοντά στην οροφή της ρινικής θαλάμης και συνήθως είναι αθέατη με την πρόσθια ρινοσκόπηση. Ο βλεννογόνος της είναι λεπτότερος και λιγότερο αγγειοβριθής των υπολοίπων κογχών.  Η διόγκωση της κάτω ρινικής κόγχης δημιουργεί εμπόδιο στην ροή του αέρα μέσα στην μύτη, με αποτέλεσμα την ρινική απόφραξη (εικόνα 1).

Τεχνική συρρίκνωσης των κάτω ρινικών κογχών με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων για την βελτίωση της ρινικής αναπνοής

Στις μέρες μας, για την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων της μύτης και κυρίως της υπερτροφίας των ρινικών κογχών, υπάρχει η ανάγκη εξεύρεσης λιγότερο επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών και εργαλείων, τα οποία να μειώνουν ή και να εξαλείφουν τις επιπλοκές της κλασσικής χειρουργικής επέμβασης και ταυτόχρονα να προσφέρουν καλό λειτουργικό αποτέλεσμα με μειωμένο χρόνο νοσηλείας και μικρότερο κόστος.  Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια γίνεται χρήση ραδιοσυχνοτήτων, υπερήχων και Laser τα οποία έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων απαλείφοντας τον χρόνο νοσηλείας και μειώνοντας τις επιπλοκές στο ελάχιστο.

Η υπερτροφία των ρινικών κογχών οδηγεί σε απόφραξη των ρινικών θαλαμών με αποτέλεσμα την δυσκολία της αναπνοής και το ροχαλητό. Η σμίκρυνση των ρινικών κογχών οδηγεί σε βελτίωση της ροής του αέρα με συνέπεια την καλύτερη αναπνοή. Αυτές οι τεχνικές δεν εμποδίζουν την περαιτέρω βελτίωση των ρινικών κογχών με διαφορετικού τύπου τεχνικές (π.χ. κλασσική κογχοτομή ή κογχοπλαστική). Είναι μία αναίμακτη και πολύ οικονομική τεχνική η οποία μπορεί να γίνει και σε επίπεδο ιατρείου, χωρίς την ανάγκη νοσηλείας. Έχει σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση των κάτω ρινικών κογχών, με βελτίωση της αναπνοής. Προηγείται βέβαια η ΩΡΛ εκτίμηση ώστε να γίνει η διάγνωση της υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών, και η επιλογή των κατάλληλων ασθενών. Εδώ θέλω να συμπληρώσω, ότι ορισμένοι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για σκολίωση ρινικού διαφράγματος μετά από λίγους μήνες δυσκολεύονται και πάλι ν’ ανασάνουν από την μύτη. Αυτό οφείλεται συνήθως (Προσοχή! όχι πάντα) σε υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών και η οποία μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί εύκολα με αυτή την τεχνική.
Με τις ραδιοσυχνότητες η σμίκρυνση γίνεται υποβλεννογόνια, χωρίς εξωτερικό τραυματισμό του βλεννογόνου με ελάχιστη ή και καθόλου αιμορραγία. Η δυνατότητα εφαρμογής αυτής της τεχνικής με τοπική αναισθησία και η απουσία τραύματος στον βλεννογόνο μειώνει επιπλέον την πιθανότητα επιπλοκών, ενώ η συρρίκνωση των ρινικών κογχών επιτυγχάνεται μετά την πάροδο λίγων ημερών. Παρόμοια αποτελέσματα έχει και η χρήση υπερήχων.
Με την χρήση του Laser γίνεται τομή του βλεννογόνου, του οποίου η επούλωση οδηγεί σε συρρίκνωση της κόγχης μετά την πάροδο λίγων ημερών.
Η εφαρμογή αυτών των τεχνικών συστήνεται σε περιπτώσεις αλλεργικής και αγγειοκινητικής ρινίτιδος, όπως και άλλων καταστάσεων υπερτροφίας των ρινικών κογχών μη μικροβιακής αιτιολογίας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.