Ροχαλητό

Ροχαλητό-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για το ροχαλητό

Τι είναι το ροχαλητό

Ροχαλητό είναι η βραδεία αναπνοή με βραχνούς και ενοχλητικούς ήχους που συνοδεύουν το άτομο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Απαντάται κυρίως σε άνδρες και ειδικά σε υπέρβαρους. Το 80% των ανθρώπων ροχαλίζει περιστασιακά. Έχει παρατηρηθεί ότι η πλειοψηφία των ατόμων που ροχαλίζουν παρουσιάζει κάποια στιγμή υπέρταση, ενώ έχει και αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει καρδιαγγειακά νοσήματα.

Που οφείλεται το ροχαλητό

Το ροχαλητό προκαλείται όταν η ροή του αέρα από τη μύτη ή το στόμα στους πνεύμονες είναι διακεκομμένη. Αυτό συμβαίνει είτε όταν η μύτη έχει βουλώσει για κάποιο λόγο ή όταν υπάρχει λειτουργικό πρόβλημα. Αιτιολογικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν «στένωση» της μύτης είναι:

•    Ρινικός πολύποδας
•    Σκολίωση διαφράγματος
•    Κρεατάκια στη μύτη
•    Αλλεργική ρινίτιδα
•    Σταφυλή
•    Υπερτροφία των αμυγδαλών
•   [glossary id=’1255′ slug=’paxysarkia’ /]

Όσο πιο στενός είναι ο αεραγωγός της μύτης τόσο πιο δυνατό είναι το ροχαλητό. Το ροχαλητό όταν εμφανίζεται στα παιδιά και είναι επίμονο μπορεί να είναι συνέπεια άλλων υποκείμενων νοσημάτων όπως η νυχτουρία , οι διαταραχές συμπεριφοράς και οι μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης, ενδέχεται να οφείλεται σε ανατομικές βλάβες ή μεταβολικά νοσήματα.

Συμπτώματα που εκδηλώνει το ροχαλητό

Το ροχαλητό εκδηλώνεται με βραχνούς και ενοχλητικούς ήχους που συνοδεύουν την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνήθως το άτομο παρουσιάζει και δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμη και κόπωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Διάγνωση για το ροχαλητό

Η διάγνωση γίνεται συνήθως από τους οικείους του ασθενούς, οι οποίοι γίνονται μάρτυρες των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Πώς αντιμετωπίζεται το ροχαλητό

Η αντιμετώπιση του ροχαλητού γίνεται χειρουργικά όταν κριθεί αναγκαίο από τον θεράποντα ιατρό. Αρχικώς, ο γιατρός θα προσπαθήσει να καυτηριάσει τις κόγχες, που μπορεί να έχουν στραβώσει και να δυσχεραίνουν την ομαλή αναπνοή, για να διορθώσει το πρόβλημα.  Εναλλακτική θεραπεία είναι η αφαίρεση των αμυγδαλών, αν ευθύνονται αυτές. Αν το πρόβλημα οφείλεται σε κρεατάκια ή πολύποδες συνιστάται η αφαίρεσή τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο τρόπο την πάθησή σας. Η διόρθωση του ροχαλητού μπορεί να γίνει και με τη μέθοδο λέιζερ.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το ροχαλητό είναι ο ΩΡΛ

Κλείστε ραντεβού με ΩΡΛ