Συμβουλές για το βρογχικό άσθμα

Συμβουλές για το βρογχικό άσθμα

Στην αρχή της νέας χιλιετίας αντιμετωπίζουμε ένα παράδοξο, ενώ έχουμε καλύτερες και δυνατότερες φαρμακευτικές θεραπείες από ποτέ, οι συνέπειες που προκαλεί στην κοινωνία το βρογχικό άσθμα είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

Δες ακόμα: Γιατί να κόψω το κάπνισμα;

Η πρόοδος έχει δημιουργήσει προβλήματα στο ίδιο το περιβάλλον που ζούμε(μόλυνση π.χ.)με αποτέλεσμα να αυξάνεται περισσότερο και η εμφάνιση του άσθματος ειδικά την άνοιξη.

Το βρογχικό άσθμα είναι μια φλεγμονή των αεραγωγών που προκαλεί την απόφραξή τους. Δε γνωρίζουμε την αιτία αλλά τους διάφορους παράγοντες που μπορούν να το πυροδοτήσουν.

Θα προσπαθήσω να δώσω παρακάτω μερικές συμβουλές- κλειδιά για το πώς θα υποψιαστούν κάποιοι ότι έχουν  βρογχικό άσθμα και τι θα πρέπει να προσέξουν όσοι πάσχουν από άσθμα.

  1. Ακούτε σφύριγμα ή σαν νιαούρισμα γάτας στην ανάσα σας κάποιες φορές;
  2. Τη νύχτα κυρίως δεν μπορείτε να κοιμηθείτε εδώ και πολύ καιρό από τον βήχα (θα πρέπει όμως να μην πάσχετε από χρόνια ιγμορίτιδα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).
  3. Νιώθετε σφίξιμο,πόνο στο στήθος δύσπνοια, έχετε βήχα ή ακούτε σφύριγμα στην ανάσα σας μετά από έκθεση σε χώρους με σκόνη, με πολλά λουλούδια ή όταν μυρίσετε κάποιο άρωμα ή μετά από έντονη άσκηση ή όταν περπατήσετε σε χώρους με κρύο ή υγρασία.
  4. Σας βασανίζει κάποιο κρυολόγημα (κυρίως με βήχα) πάνω από 10 μέρες.

Όλα τα παραπάνω είναι ύποπτα για βρογχικό άσθμα ειδικά για εκείνους που έχουν κάποιο άτομο στην οικογένεια με άσθμα ή βρογχίτιδα και θα πρέπει να τα συζητήσετε με έναν πνευμονολόγο.

Εφόσον γνωρίζετε ότι έχετε βρογχικό άσθμα, την άνοιξη θα συνιστούσα να προσέξετε τα παρακάτω (εξαρτάται βέβαια και από το βαθμό σοβαρότητας του):

  1. Αυτοί που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα («μπούκωμα» στη μύτη συνεχώς ή καταρροή) και έκζεμα(δερματικά εξανθήματα) ειδικά αυτή την εποχή θα πρέπει να επισκεφθούν τον ΩΡΛ ή τον δερματολόγο τους ή και αλλεργιολόγο αντίστοιχα και να πάρουν φάρμακα για να τα καταστείλουν.
  2. Επειδή οι περισσότεροι έχουν διάφορες αλλεργίες θα πρέπει να αερίζουν τους χώρους που μένουν να μην έρχονται σε επαφή με σκύλους, γάτες, να αερίζουν τα σεντόνια και τα μαξιλάρια τους και να αποφεύγουν χώρους με πολλά λουλούδια και διάφορα χόρτα.
  3. Δε θα πρέπει να καπνίζουν! Και να αποφεύγουν κλειστούς χώρους με καπνό.
  4. Δεν θα πρέπει να φοβούνται να γυμνασθούν. Απλά πριν την γυμναστική για να είναι ήσυχοι να κάνουν 2 εισπνοές με βρογχοδιασταλτικό (Aerolin). Το εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό πρέπει να το έχουν πάντα μαζί τους.
  5. Όσοι έχουν μέτριο έως σοβαρό άσθμα θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και θα πρέπει να συνεννοηθούν με τον πνευμονολόγο τους για το σε τι δόση θα πρέπει να παίρνουν τα εισπνεόμενα τους  και για πόσο διάστημα.
  6. Ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι οι έγκυες γυναίκες αυτή την εποχή. Να χρησιμοποιούν το εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό αν νιώσουν δυσκολία στην ανάσα τους ή έχουν βήχα (βέβαια εξαρτάται το πόσο σοβαρό άσθμα έχουν) και να είναι σε επικοινωνία με τον πνευμονολόγο τους.

Τελειώνοντας δεν πρέπει κανείς να φοβάται το βρογχικό άσθμα. Η ενημέρωση και η συνεργασία του ασθενούς είναι πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση και πρόληψη του άσθματος.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.