Ποια είναι η δική σου στάση απέναντι στη θετική σκέψη;

Μιλώντας για ευτυχία, η τετριμμένη ερώτηση εάν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο, μπορούσε να εξηγήσει τη δική σου στάση απέναντι στη θετική σκέψη. Αν είσαι δηλαδή αισιόδοξος ή απαισιόδοξος.

Δες ακόμα: Πώς να διαλέξω τον Ψυχολόγο μου

Ποια είναι η απάντηση τελικά;

Χρησιμοποιώντας θετικό πρόσημο στις λέξεις με τις οποίες εκφράζεσαι γίνεσαι πράγματι αισιόδοξος μέρα με τη μέρα; ‘Η μήπως χρειάζεται κάτι παραπάνω;

Ο τρόπος που εκδηλώνεις μια φράση, δηλαδή ο ενθουσιασμός του μικρού παιδιού με τον οποίο την “ντύνεις”, αυτός ίσως μπορεί να αποδείξει τη χαρά σου.

Τι σημαίνει Εν-θουσιαμός;

Ετυμολογικά, η λέξη ενθουσιασμός προέρχεται από τα συνθετικά Έν – Θεός, δηλαδή να έχεις το Θεό μέσα σου. Γι’ αυτό και όταν είμαστε ενθουσιασμένοι, νιώθουμε ενέργεια και την αυτοπεποίθησή μας στα Ουράνια. Αν σε ό,τι κάνεις ξεκινάς με ενθουσιασμό, τότε η επιτυχία είναι δεδομένη.

Τι σημαίνει να είσαι χαρούμενος;

Άλλοι είναι περισσότερο χαρούμενοι και άλλοι λιγότερο, άλλοι πάλι, λέμε είναι εκ φύσεως αισιόδοξοι και άλλοι εκ φύσεως απαισιόδοξοι και κυνικοί. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε το Asap* Science, γονιδιακοί λόγοι εξηγούν γιατί κάποιοι εστιάζουν στα ευχάριστα και γιατί κάποιοι άλλοι στα δυσάρεστα.

Ο Leo Bermans, δημοσιογράφος που ταξιδεύει στον κόσμο και αυτοπροσδιόριζεται ως “Πρεσβευτής της Ευτυχίας” μας έδωσε 3 στοιχεία που συνθέτουν ένα ευτυχισμένο άνθρωπο:

  1.  Είναι 50% γονίδια, η θετική ή αρνητική μας στάση στα πράγματα. Είναι αυτά που πήραμε από τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας και φυσικά, δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε.
  2. Είναι 10% οι καταστάσεις, αυτό που ονομάζουμε “συγκυρίες” και είναι το σπίτι που μένουμε, η πόλη ή αυτό που έφερε η ζωή.
  3. Είναι 40% νοοτροπία, πως σκεφτόμαστε (το λεγόμενο mind-set), πώς ερμηνεύουμε τα γεγονότα, τι κατεύθυνση δίνουμε στη σκέψη μας και τι πιστεύουμε όταν κοιτάζουμε τα πράγματα.

Ξεκινάς να πιστεύεις και ζεις τα πράγματα που πιστεύεις.

Τι είναι ευτυχία;

Αν είναι όμως, αυτό που πιστεύεις, τότε, δεν υπάρχει αντικειμενικός ορισμός της ευτυχίας. Ο καθένας δίνει τον ορισμό του.

Στο λεξικό του Lalande Andre για παράδειγμα, βρήκαμε την ευτυχία ως μια κατάσταση, στο πλαίσιο της οποίας νιώθουμε πλήρη ικανοποίηση που γεμίζει όλη τη συνείδηση.

“Τι χρειαζόμαστε για να είμαστε ικανοποιημένοι;”

Σύμφωνα με τον Leo Bermans, η ικανοποίηση έρχεται όταν κατορθώσουμε να έχουμε αυτά τα 5 γνωρίσματα:

  1. Ποιότητα στις σχέσεις μας, με την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους, κ.α
  2. Υγεία (κι όμως έχει διαπιστωθεί πως οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερο!)
  3. Δουλειά: δεν δίνει μόνο εισόδημα αλλά και νόημα στη ζωή.
  4. Χρήματα: είναι σημαντικά αλλά όχι όσο πιστεύουμε. Αρκετά χρήματα καλύπτουν τις βασικές μας ανάγκες, αλλά περισσότερα χρήματα δημιουργούν περισσότερη ζήλια, ανταγωνισμό και προβλήματα.
  5. Ελευθερία, με την έννοια της ελευθερίας των επιλογών που μπορούμε να κάνουμε.

Τελικά, η ευτυχία, το να είσαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, έχει να κάνει με πολλά πράγματα.

Δεν είναι πώς βλέπεις το ποτήρι, γιατί σκοπός δεν είναι να γεμίσουμε το ποτήρι για να είμαστε χαρούμενοι. Ακόμα κι αν γεμίσει το ποτήρι, η ευτυχία θα είναι ψευδής.

Σκοπός είναι να σε ικανοποιούν όλες οι επιτυχίες και όλες οι αποτυχίες που σε έκαναν το σημερινό άνθρωπο. Να ανακαλύψεις αυτόν τον μοναδικό εαυτό και να βρεις την αρμονία μέσα σου.

*Το Asap Science δημιουργήθηκε από τους Mitchell Moffit & Gregory Brown, με στόχο η επιστημονική κοινότητα των αποφοίτων να παραμείνει συνδεδεμένη με την επιστήμη και να εμπνεύσει άλλους να αγαπήσουν τη μάθηση.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.