Ποια είναι τα στάδια του οργασμού

orgasmos

Η φυσιολογική σεξουαλική απάντηση του ανθρώπου έχει 5 φάσεις

1. Επιθυμία

Ρυθμίζεται από ορμόνες με κύριο ρυθμιστή για τα δύο φύλα την τεστοστερόνη.

Δες ακόμα: Κονδυλώματα: Το πιο διαδεδομένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

2. Στύση

Αποτελείται από 3 μέρη:

  • κεντρική διέγερση που αποτελεί απάντηση σε σεξουαλικό ερέθισμα και δρα μέσω του εγκεφάλου
  • απάντηση των γεννητικών οργάνων που οφείλεται σε αγγειακή και νευρομυϊκές μεταβολές στον άνδρα – διαστολή αρτηριολίων και διόγκωση σηραγγωδών σωμάτων του πέους – και στη γυναίκα – διόγκωση φλεβικού πλέγματος του κατωτέρου τμήματος του κόλπου και των στυτικών βολβών του προδόμου
  • περιφερειακή στύση – η σεξουαλική διέγερση προκαλεί αύξηση αρτηριακής πίεσης -ερυθρότητα δέρματος- μεταβολή στην καρδιακή συχνότητα- μεταβολές αναπνοής-διαστολή κορών

3. Οργασμός

  • Στον άνδρα ξεκινά με σύσπαση λείων μυών της επιδιδυμίδος και του προστάτη προωθώντας το σπερματικό και προστατικό υγρό προς την ουρήθρα. Τότε ο άνδρας αισθάνεται ότι πλησιάζει ο οργασμός και ακολουθεί εκσπερμάτιση.
  • Στη γυναίκα ξεκινά με σπασμό των μυών του κατωτέρου τμήματος του κόλπου που ονομάζεται οργασμικό πλατώ και ακολουθεί σειρά ρυθμικών συσπάσεων (5 έως 8).

4. Χαλάρωση

Βαθμιαία υποχώρηση της διέγερσης – στις γυναίκες αν δεν συμβεί οργασμός, η συμφόρηση της πυέλου μπορεί να χρειαστεί ώρες να υποχωρήσει και αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό.

5. Φάση υποχώρησης της διέγερσης

Όπου ο περαιτέρω ερεθισμός δεν προκαλεί διέγερση.

Αν παρόλα αυτά έχεις απορίες, #MinKollas! Κλείσε ραντεβού τώρα με έναν εξειδικευμένο γιατρό σε λιγότερο από 1′ και ενημερώσου.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.