Τί γνωρίζεις για το νέο τεστ Παπ;

Τις τελευταίες δεκαετίες, ολοένα και περισσότερες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τη λοίμωξη από τον ιό του HPV ή αλλιώς ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος έχει την εξής ιδιατερότητα: ενσωματώνεται με το DNA των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού και είτε προσβάλλει άμεσα με λοίμωξη, είτε μένει σε λανθάνουσα κατάσταση για χρόνια.

Δες ακόμα: Τεστ ΠΑΠ Μαστού: Έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο του μαστού!

Έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 150 υπότυπους HPV από τους οποίους οι 120 προσβάλλουν τον άνθρωπο και περίπου οι 40 από αυτούς είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι και αφορούν τα επιθήλια των γεννητικών οργάνων.

Ποιοι τύποι HPV υπαρχουν;

Διαφορετικοί τύποι HPV προσβάλλουν διαφορετικά σημεία του σώματος. Ο ιός HPV καταστέλλεται, αλλά δεν εξαφανίζεται.

Οι τύποι 6,11,40,42,43,44,55,61,70,72,81,83,84,89 μπορούν να προκαλέσουν εξωτερικά κονδυλώματα (οξυτενή κονδυλώματα), που συνήθως δεν είναι καρκινογόνα, ενώ άλλοι (τα εσωτερικά κονδυλώματα, που δεν ψηλαφώνται) είναι τα εξής: 16,18,31,33,35,39,45,51,52,53,56,58,59,66,68,70,73,82,85 και έχουν την τάση να ενσωματώνονται στο ανθρώπινο DNA και να δημιουργούν υποκλινικές φλεγμονώδεις αλλοιώσεις στα επιθήλια του βλεννογόνου και εμμένουσα λοίμωξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις :

  • ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του τραχήλου της μήτρας (CIN)
  • ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου (VIN)
  • ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πέους (PIN)
  • ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού (AIN).

Τί σημαίνει μια θετική λοίμωξη HPV;

Μια θετική λοίμωξη με τον ιό HPV προδιαθέτει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι από τις 100 γυναίκες που θα νοσήσουν, οι 10 θα οδηγηθούν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις και σε εμμένουσα λοίμωξη και εν τέλει η 1(μία) θα αναπτύξει καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας που θα χρειαστεί θα αφαιρεθεί χειρουργικά.

Τα εξωτερικά κονδυλώματα συνήθως βρίσκονται στο εφήβαιο, στα μικρά και μεγάλα χείλη των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας, στην είδοδο του κόλπου, στο περίναιο, περιπρωκτικά.

Ψηλαφώνται σαν μικρά ογκίδια, ακανθοκραμβοειδές στο σχήμα, τα οποία πολλαπλασιάζονται κατά συνέχεια ιστού, μετά από μικροτραυματισμούς ή αμυχές στην βασική στιβάδα του δέρματος, συνήθως μετά από ξύρισμα στην πάσχουσα περιοχή ή μετά από σεξουαλική επαφή, λόγω της τριβής του δέρματος.

Υπάρχει πραγματική προστασία και ποιά είναι αυτή;

Το προφυλακτικό προφυλάσσει, ελάχιστα, μόνο την περιοχή που καλύπτει.

Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος και το τεστ Παπ παρέχει τον επιθυμητό προληπτικό έλεγχο σε όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί ένα νέο τεστ- το thin prep- υγρής φάσης κυτταρολογίας, για το οποίο η λήψη του είναι η ίδια με το τεστ Παπ, αλλά αποδίδει λεπτομερέστερα στην κυτταρολογική εξέταση.

Υπερέχει του κλασσικού τεστ Παπ, γιατί συλλέγει και φιλτράρει όλα τα κύτταρα που θα ληφθούν.

Κατά την εξέταση τα κύτταρα δεν μένουν κατά σωρούς, δεν επικαλύπτονται, αλλά εξετάζονται ένα προς ένα ξεχωριστά.

Το thin prep και το HPV-DNA τεστ ανήκουν στην εξέλιξη του τεστ Παπ, χωρίς να το καταργούν.

Σε ποιες γυναίκες προτείνεται το HPV-DNA τεστ;

Το HPV-DNA τεστ προτείνεται σε γυναίκες με φλεγμονώδεις αλλοιώσεις HPV στον τράχηλο της μήτρας, οι οποίες δεν έχουν υποχωρήσει μετά από ένα-ενάμιση έτος ( 18 μήνες), χρόνος που απαιτείται για την άμυνα του οργανισμού.

Το τεστ αυτό θα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες όσο αφορά τον τύπο του ιού, αν αυτός ανήκει στους υψηλής κακοήθειας ιούς που προδιαθέτουν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις και συνεκτιμάται κατά την κολποσκόπηση ή και πριν από αυτήν.

Πρόληψη μέσω εμβολιασμού

Ο εμβολιασμός στις νεαρές ηλικίες πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε αγόρια και κορίτσια είναι ένα άλλο μέσο πρόληψης του ιού και ίσως μονιμότερης καταπολέμησής του, γιατί το εμβόλιο δεν επιτρέπει στον ιό να ενσωματωθεί με το ανθρώπινο DNA και έτσι να νοσήσει.

Καταλήγοντας, έχοντας το thin prep τεστ και το HPV-DNA τεστ ως νέα μέσα προληπτικού ελέγχου, όσο αφορά κυρίως τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουμε εξασφαλίσει κατά ένα μεγάλο μέρος την έγκαιρη και αποτελεσματικότερη διάγνωση της HPV λοίμωξης.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.