Κονδυλώματα: Το πιο διαδεδομένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

konylwmata hpv

Τα κονδυλώματα στην δερματολογία είναι μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που οφείλεται σε ιούς της οικογένειας των ιών των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV). Έχουν τη μορφή  μικρών όγκων  ή σπίλων που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, και  χρώμα λίγο πιο σκούρο από αυτό του δέρματος.

Δες ακόμα: Ασυνήθιστα συμπτώματα στα γεννητικά όργανα: Πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

Όταν τα κονδυλώματα σε αρχικό στάδιο δεν δημιουργούν πρήξιμο ή κοκκινίλα, όμως στη συνέχεια διογκώνονται και πολύ συχνά εμφανίζεται αιμορραγία. Είναι το πιο διαδεδομένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, και η μετάδοσή του γίνεται σε αυξανόμενους ρυθμούς. Τα κονδυλώματα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, μεταδίδονται με οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής, ενώ και η απλή δερματική επαφή αρκεί για να μεταδοθεί ο ιός.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων;

Τα βασικά συμπτώματα των κονδυλωμάτων είναι τα παρακάτω:

  • Η εμφάνιση μικρών ογκιδίων ή κρεατοελιών που προκαλούν κνησμό
  • Εάν τα κονδυλώματα περάσουν σε προχωρημένο στάδιο, τα μικρά ογκίδια μπορεί να προκαλούν πόνο να διογκώνονται και να αιμορραγούν
  • Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα κονδυλώματα δεν είναι εμφανή με γυμνό μάτι και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα

Πώς γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων;

Εάν τα κονδυλώματα βρίσκονται σε εμφανή σημεία, ο γιατρός  εξετάζει την περιοχή δια γυμνού οφθαλμού. Εάν οι βλάβες βρίσκονται εσωτερικά, η διάγνωση γίνεται με κολποσκόπηση, με τεστ Παπανικολάου και εξέταση του δείγματος στο μικροσκόπιο ή με πρωκτοσκόπηση.

Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα;

Ο ιός HPV παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση εφ όρου ζωής. Επομένως, η θεραπεία των κονδυλωμάτων περιορίζεται στην εξάλειψη των συμπτωμάτων τους. Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων  αντιμετωπίζονται με τους εξής τρόπους:

  • Laser CO2: Το laserCO2 καταστρέφει τα κονδυλώματα σε μία μόνο συνεδρία
  • Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο
  • Χειρουργική αφαίρεση  σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων σε μέγεθος κονδυλωμάτων που δημιουργούν προβλήματα
  • Θεραπεία με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη – wartec, ιμικουιμόδη -aldara)

Αν παρόλα αυτά έχεις αμφιβολίες, #MinKollas! Κλείσε ραντεβού τώρα με έναν εξειδικευμένο γιατρό σε λιγότερο από 1′ και εξετάσου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.